2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Újra nyitva a mezõtúri árvízkapuForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-13 16:49:16
A Berettyó folyó napok óta végig apad, így péntek délutántól harmadról, másodfokra csökkentette a Tivizig a készültséget Szeghalomnál, 499 centiméteres vízállás mellett. A folyó felsõ szakaszán továbbra is elsõfokú a készültség. Pocsajnál ma reggel 395 centiméter volt a vízállás.

Hortobágy- Berettyón még harmadfokú a készültség. Borznál szombat reggel a 412 centiméteres vízszint 26 centiméterrel maradt el az eddig mért legnagyobb vízállástól. Mezõtúron szombat reggel 8.10 perckor kinyitották az árvízkaput.

Tisza Tokajnál lassan apad. Reggel 786 centiméter volt a vízállás. Továbbra is másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.

Belvízvédelem

Az elmúlt napon mûködési területünkön átlagosan 6,5 milliméter esõ esett. Apavárán és Hajdúszováton mérték a legtöbb csapadékot, valamivel több, mint 19 millimétert.

Egy nap alatt 850 hektárral csökkent az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság mûködési területén. Jelenleg összesen 33 300 hektár áll víz alatt, melybõl 7050 ha vetés, 7650 ha szántó, 12 050 ha rét-legelõ.

A 12 belvízvédelmi szakaszon változatlan a védekezés szintje.. Másodfokú a készültség a Tiszai-felsõ, és a Tiszai-középsõ szakaszokon, a Berettyó-felsõ, a Kadarcs –Karácsonyfoki, az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felsõ illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 22 db szivattyútelepet üzemeltetett pénteken. A szivattyútelepek mintegy 3,6 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 422-en vettek részt, melybõl 174 fõ külsõ munkaerõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!