2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Földes Napjára emlékeztekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-14 19:35:26
Földes – 15 éves pereskedés után- 234 évvel ezelõtt- 1779. április 14-én Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét.

A falu ezzel a pernyeréssel megõrizte a Zápolya Jánoskirálytól 1537-ben kapott nemesi kiváltságait, és a másnap elfogadott Községi Szabályrendelete a XIX. század második feléig biztosította nemes és nem nemes lakóinak polgári egyenjogúságát.

A jeles napra- 1991 óta április 14-én- Földes Napjaként emlékezik a nagyközség lakossága. A település iskolásai ezen a héten emlékhét keretében rendezvények sokaságával köszöntötték a falu napját. A rendezvények során a falu múltját helytörténeti vetélkedõn elevenítették fel, 1779 méteres falumérföld futást rendeztek, versenyeztek a szuperdiák címért. Vasárnap délután a Községházán ünnepi képviselõtestületi ülésen emlékeztek a kuriális nemesi község múltjára, majd a Kállay László díj Földes Község Közéletéért díj átadásával köszönték meg a településért áldozatokat hozók munkáját. Az idei díjazott Tóth Lajos és Sápy Béla sokat tett a település kertbarát köri mozgalmáért és a sportéletéért. A nap színes kulturális programmal, a helyi amatõr alkotómûvészek kiállításával, a kedvenc sütemények versenyének eredményhirdetésével és kóstolójával folytatódott, majd a Földesrõl elszármazott Dudás Dresch Mihály zenész mûsorral köszöntötte az ünneplõ települést.

HBN- Péter Imre

A Községházán emlékeztek Földes múltjára
A tengeri morzsolás is feladat volt a tíz csapat helytörténeti vetélkedõjén

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!