2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Adófizetés részletekben, hosszabb határidõvelForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-16 10:53:04
Négy hónap helyett hat hónap alatt, és 100 ezer forint helyett 150 ezer forint adókötelezettséget lehet pótlékmentesen, részletekben teljesíteni.

Személyi jövedelemadó-bevallás készítésekor sokan szembesülnek azzal, hogy az év közben munkabérükbõl levont adóelõleg mellett további, még befizetésre váró adókötelezettségük van, amit a bevallás benyújtásával egy idõben, idén legkésõbb május 21-éig teljesíteni kell.

Aki nem kalkulált elõre a „plusz” fizetendõvel, idén már akár hat hónap alatt is rendezheti fizetési kötelezettségét, amennyiben az szja értéke nem haladja meg a 150 ezer forintot. A korábbi évekhez képest jelentõsen bõvült a részletekben megfizethetõ szjaértékhatára, illetve a kérhetõ részletek száma.

Az elmúlt évben 100 ezer forint fizetendõ adóra vonatkozott a részletfizetési lehetõség, illetve 4 hónap alatt kellett megfizetni azt, idén már 150 ezer forint a határ és 6 hónap a választható részletfizetési idõ.
személyi jövedelemadó részletfizetését az kérheti, aki nem folytat vállalkozási tevékenységet és nem kötelezett általános forgalmi adó fizetésére. A hat havi részlet kezdõ részletét a bevallási határidõ (idén május 21.) esedékességéig kell teljesíteni.

A részletfizetést a 1253-as bevallási nyomtatvány C lapján az (A) mezõben lehet/kell jelezni. A választott idõtartamot, azaz a hónapok számában mérhetõ (2, 3, 4, 5, 6) vállalt részletfizetést kell beírni az erre szolgáló helyre. A nyilatkozat megtételére elõírt határidõ, ami azonos az szja-bevallás benyújtásának határidejével (idén május 21.) jogvesztõ; amennyiben a 2012. évi bevallását az adózó késedelmesen küldi be, a kedvezmény nem vehetõ igénybe.

A részletek befizetésének határideje 2013. május 21., június 20., július 22., augusztus 21., szeptember 20., október 21.

A részletekben teljesítendõ szja-t az adózók fizethetik csekken – ami beszerezhetõ az állami adóhatóság bármelyik ügyfélszolgálatán -, de a befizetés/részletfizetés történhet bankszámláról való átutalással, a kijelölt ügyfélszolgálatokon mûködõ POS-terminálon keresztül bankkártyás befizetéssel is. A fizetési kedvezmény engedélyezésérõl az állami adóhatóság külön értesítést nem küld. Csak abban az esetben kap értesítést az adózó, ha a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek nem felel meg.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!