2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Több sebbõl vérzik az átalakuló dohánypiacForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-22 11:17:06
Debrecen – A 40-42 ezer üzletileg többé-kevésbé sikeres egység helyett néhány ezer, zömmel új alakul.

A jelenleg dohánytermékeket is áruló kiskereskedelmi egységek szinte biztos bevételcsökkenéssel néznek szembe, a dohány-nagykereskedõk pedig több ezer kockázatos vevõt kaphatnak a „trafiktörvény” júliusi hatálybalépésével – mutat rá az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb tanulmánya. A nemzetközi hitelbiztosító szerint ráadásul az elárusítóhelyek számának drasztikus csökkenése a feketepiac részesedését növelheti, adohánytermékek alacsony árrése miatt pedig az alacsonyabb forgalmú trafikok létjogosultsága is kétséges.

Júliustól váltás

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása és adohánytermékek kiskereskedelmérõl szóló „trafiktörvény” alapján 2013. július 1-tõl kizárólagnemzeti dohányboltban árusítható dohánytermék, azonban a meglévõ készleteket a többi kiskereskedelmi bolt július 16-ig forgalmazhatja. A dohányértékesítõ helyek számát településenként, 2000 lakosonként kell meghatározni, ebbõl következõen 6000-8000 koncessziónyertes lesz, akik 20 évre kapják meg az értékesítési jogot.

Ez azt jelenti, hogy az éves szinten mintegy 500 milliárd forintos magyar dohánypiacon a korábbi körülbelül 40-42 ezer bejáratott, üzletileg többé-kevésbé sikeres egység helyett néhány ezer, zömmel újonnan alakuló, üzleti múlttal nem feltétlenül rendelkezõ vállalkozás szolgálja majd ki a vevõket, amely a korábbinál kockázatosabb helyzetbe hozza a dohány-nagykereskedõket – hívja fel a figyelmet az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb tanulmánya.

HBN

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!