2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Traktorszlalom a vízfoltok közöttForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-23 17:28:30
  Hajdú-Bihar – “Két hete csak a vizet szívatjuk le a földjeinkrõl, hogy egyáltalán a táblákra rá lehessen menni. Sajnos, áldatlan állapotok alakultak ki a környezõ csatornák mentén, a saját kotrógépünk például már egy hete vesztegel a sárba ragadva” – dohogott Polgár József komádi gazdálkodó, amikor arról kérdeztük, hogy a tavasz beköszöntével sikerült-e felpörgetni a munkálatokat a földeken.  

Komádiban a mezõgazdaságból élõk abban bíznak, hogy egy-két napon belül sikerül megszabadítani a területeiket a belvízfoltoktól, de még így is legalább egy hetet kell várniuk arra, hogy szikkadjon a talaj és a gépekkel rá lehessen menni. – A jövõ hét elején talán nekifoghatunk a kukorica, majd pedig a napraforgóvetésének. Éppen ideje lenne, hiszen tavaly már április 14-én a földben volt az összes vetõmag - fogalmazott.

Márföldi Mihály és kollégái ebben a tekintetben szerencsésebbnek mondhatják magukat, hiszen, mint kiderült, náluk rendben mennek a tavaszi munkálatok, behozhatatlan késedelemmel nem kell számolniuk. – Nyolcszáz hektáron gazdálkodunk, és mivel jellemzõen homokosabb területeken, nálunk a belvíz nem okozott akkora gondot, mint a kötöttebb talajokon. A kora tavasziaknál persze jelentõs a csúszás, de mi ilyeneket nem termesztünk. Kukoricánknapraforgónk,kalászosaink és gyümölcsöseink vannak, ezeknél pedig a kisebb késedelmek még kezelhetõ mértékûek – jelentette ki megkeresésünkre a Hajdúhadházi Bocskai Mezõgazdasági Kft. ügyvezetõ igazgatója.

Csak óvatosan!

A kabai határban egyelõre csak nagyon óvatosan lehet a földekre menni, hiszen a csatornák nyakig vannak vízzel, ezért a talajokból sem tud lemenni a víz – magyarázta mindennapi bosszúságaik egyik fõ okátRiskó Mihály, a Kabai Burgonya Szövetkezet elnöke. Szavai szerint bármennyire igyekeznek, zöldborsóból legfeljebb a tervezett 150 hektár felét, kétharmadát tudják elvetni, ugyanis kifutnak az idõbõl. – Júniusig be kell takarítani a borsót a területrõl ahhoz, hogy a helyére csemegekukorica másodvetés kerülhessen.

Csemegekukoricából egyébként a fõvetés egy része (mintegy 25 hektáron) már megtörtént, és a többi is követi szakaszosan – mondta el a szakember. Akukorica vetésének az elmúlt hét végén láttak neki, és szerinte ha így marad az idõjárás, akkor május 5-10-e környékére a földbe kerülhet a kukorica, sõt anapraforgó vetõmagja is. A burgonyánál is megpróbálkoztak már a vetéssel, de a vizes földbe egyelõre beleragad a gép, ezért kicsit várnak, és a hét végén új lendülettel nekilátnak – tudtuk meg Riskó Mihálytól.

 

Mit kell vetni?

borsó
burgonya
csemegekukorica
cukorrépa
kukorica
napraforgó

 

Petneházi Attila -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!