2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Rezsicsökkentés: kevesen tudják, hogy erre is vonatkozikForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-04-24 11:10:47
A fogyasztóknak ezentúl több, eddig csak különdíj ellenében igénybe vehetõ szolgáltatásért sem kell majd fizetniük.

Megvannak a friss adatok: több mint egymillió aláírást gyûjtött a Fidesz a rezsicsökkentés megvédéséért, azaz minden tizedik magyar aláírta az errõl szóló gyûjtõívet. Az ellenzék kritikával fogadta a bejelentést, szerinte a távhõárakban sok esetben nem érvényesült a tízszázalékos rezsicsökkentés, sõt, a fõvárosi lakásszövetkezetekben élõknek többet kell fizetniük a távfûtésért, mint a rezsicsökkentés meghirdetése elõtt. Eközben a kormány ígéretet tett a csökkentés továbbvitele mellett, ennek jegyében várhatóan június 1-jével hatályba lép a palackos és a tartályos PB-gáz 10 százalékos árcsökkentése.

Az NFM parlamenti államtitkára a Ma reggelben azt mondta, nem lepte meg õket az egymillió aláírás, hiszen a szándék, a rezsicsökkentés folytatása a társadalom legszélesebb csoportjainak érdekeivel találkozik. Fónagy János beszámolt arról is, hogy a január 1-jei mérséklést legkésõbb június 1-jéig a lakossági palackos és a tartályos PB-gáz 10 százalékos árcsökkenése követi majd, de – párhuzamosan a víziközmû-társaságok integrációjával - már dolgoznak a szakmailag összetettebb víz- és csatornadíjakon is. Az ezt követõ feladat a szemétszállítás és a kéményseprés díjának csökkentése lesz, a munkával 2013 elsõ félévének legkésõbb a végéig végeznek is.

Fónagy hangsúlyozta: már a rezsicsökkentés beharangozásakor érkezett támadások idején figyelmeztetett rá, hogy érdemes megvárni az akció végét, és idõvel Nyugat-Európa is észreveszi majd, hogy a gazdasági válságban a családok terhelhetõsége egyre fontosabb szempont, azt mérsékelni igenis fontos szempont lesz, ahogyan egyébként azt ma már a gyakorlat is igazolja. Ezek a közszolgáltatások mindenhol nagyon stabil, kiszámítható, biztosan fizetõ piacnak bizonyulnak, nem véletlen, hogy a magyarországi privatizáció idején is népszerûek voltak. Ráadásul nálunk annak idején, a szocialista kormányok alatt ezeket a cégeket rendkívül olcsón, messze áron alul vásárolhatták meg olyan vállalatok, amelyek odahaza állami tulajdonban álltak – emlékeztetett az államtitkár.

Fónagy az újdonságok közül kiemelte: a rendeleti elõírásoknak köszönhetõen kevesebb kiadással és ügyintézéssel járnak majd az energiafelhasználáshoz kapcsolódó egyes eljárások,. A fogyasztók érdekeit szolgálja például az a rendelkezés is, hogy négyemeletesnél magasabb házakban, ha ott mozgássérült él, nem lehet majd korlátozás nélkül kikapcsolni az áramot a lépcsõházban vagy leállítania liftet. A változásokról egyébként az elmúlt hetekben elfogadott szociális közmûtörvény rendelkezik, amelyhez a múlt héten már megszülettek a szükséges miniszteri rendeletek is – hangsúlyozta a politikus, aki nagyon bízik abban, hogy ezek napokon belül széles nyilvánosságot kapnak majd.

Az államtitkár korábban már beszámolt arról, hogy a rendelkezések rögzítik például szt is: a fogyasztásmérõk éves leolvasásának sikertelensége esetén a hálózati engedélyes vagy a földgázelosztó köteles a leolvasást legfeljebb két hónapon belül ismét megkísérelni. Emellett a felhasználó a tértivevényes levélben küldött értesítésben felajánlott 5 napos idõtartamon belül legalább két napon, 7 óra és 20 óra között - szabadon választhat új idõpontot. Az értesítésnek tartalmaznia kell a szolgáltató elérhetõségét, amelyen a további egyeztetés is megoldható.

A márciusban elfogadott országgyûlési törvénymódosítás a fentieken túl lehetõvé teszi azt is, hogy a fogyasztó a mérõórák akár negyedéves leolvasását is kérhesse, ezért díj nem szedhetõ - hangsúlyozta az államtitkár. Az elszámolási viták egyértelmû rendezése végett az elosztónak a leszerelt mérõt vagy az arról készült fényképet, digitális fotót - az eddigi kötelezettség kiterjesztésével - a legutóbbi mérõállást tartalmazó elsõ elszámoló számla fizetési határidejét követõ 30-60 nap helyett akár két éven át is meg kell õriznie. A szolgáltatásokat felhasználók tájékozódhatnak a fogyasztásukkal összefüggõ várható éves költségeikrõl. A kereskedõk és az elosztók honlapjukon e kiadások kiszámítására alkalmas táblázatot vagy kalkulátort kötelesek közzétenni.

Ezután a fogyasztóknak nem kell fizetniük majd több, idáig általában csak külön díj ellenében igénybe vehetõ szolgáltatásért. A felhasználó kérésére díjmentesen kell kiadni például az üzletszabályzat és egyéb dokumentumok, igazolások másolatát. A fogyasztó térítés nélkül betekinthet az energiafogyasztására vonatkozó, mérõberendezésben tárolt adatokba az elosztó ügyfélszolgálatán, 2014-tõl pedig annak honlapján is. A hálózatra újonnan csatlakozó felhasználó kérésére pedig a továbbiakban ingyenesen kell felszerelni elõre fizetõs mérõt.

A törvényi rendelkezések bizonyos feltételek fennállása esetén most korlátozzák a társasházak közös használatú helyiségeinek kikapcsolását a villamosenergia-ellátásból. De a lépcsõházak, folyosók világítását és a lifteket folyamatosan mûködtetni kell minden négyszintesnél magasabb társasházban, amelynek fogyatékkal élõ lakója van. A kapcsolódó kormányrendelet elõírásai meghatározzák a minimális szolgáltatás pontos tartalmát, az igénybevétellel kapcsolatos eljárás részletszabályait és a jogosultság igazolásának módjait is. A fogyasztók fokozott védelmét célzó rendeletmódosítások április végéig lépnek életbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!