2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Áfa: az államnak jó, a vállalkozásoknak gondForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-24 12:30:43
Pluszpénzt jelent a büdzsének a hosszabbított határidõ, a társaságoknak viszont problémát okoz.  

 

Márciusban több mint százmilliárd forintot hozott a költségvetésnek az a tavalyi módosítás, amely meghosszabbította az áfa kiutalásának határidejét 75 napra, ami miatt a többlet egész évben több száz milliárd forintra rúghat, a vállalkozásoknak azonban gondot jelent a határidõ-hosszabbítás – írja a Napi Gazdaság szerdai számában.

A lap emlékeztet arra, hogy a korábbi 45 nap helyett az idén már 75 napos határidõre fizet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A negyedéves áfabevallások miatt áprilisban az elõzõ havinál is jelentõsebb egyszeri pluszt adhat a büdzsének ez a lehetõség, ami több száz milliárd forint lehet, az egész évre vetítve. A lap szerint ugyanakkor a társaságoknak gondot jelent ez a likviditási rés.

Már a 45 napos várakozás sem volt könnyû, hiszen a 27 százalékos áfakintlevõséget csak a legerõsebb pénzügyi helyzetû cégek tudják könnyen kezelni, a 75 nappal pedig nagyon messze kerül a kifizetés lehetõsége, és akkor arról még nem is esett szó, hogy a hatóság egy ellenõrzés megindítása után akár meg is hosszabbíthatja ezt a határidõt.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!