2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Õk nyerték a dohányboltok jogátForrás: vallakozoi.negyed.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-25 09:20:39
Kihirdették és közzétették a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, 5415 dohánybolt nyílhat július 1-jével. Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint ez kicsit meghaladja az elõzetes várakozásokat, de 1417 koncesszió nem kelt el, itt új pályázatot írnak ki.

Az 5415 koncesszió kissé felülmúlja a várakozásokat, korábban ötezernél húzták meg a lélektani határt, hogy a rendszer mûködõképes-e - mondta Gyulay Zsolt a hétfõn este kihirdetett eredményrõl az m1 Az Este címû mûsorában hétfõn. A teljes listát a kormány közzétette, itt érhetõ el.

A legtöbb esetben egy üzletet vállaló pályázók nyertek, mindössze 29 olyan pályázó volt, aki megkapta a maximális 5 üzletre szóló jogosultságot - írta gyorselemzésében Szebeni Dávid, az Enrawell Consulting ügyvezetõje. 13 olyan település volt, ahol 5 dohányboltot nyert valaki, ezek fõleg megyeszékhelyekre esnek. Az elemzés szerint például a Szombathelyen kiosztott 40 koncesszió fele 4 pályázó kezében koncentrálódik.

Szebeni Dávid azt írta, névhasonlóságokat is felfedeztek, ezért valószínûsíthetõ, hogy egy-egy településen családtagok külön-külön nyertek, azaz elképzelhetõ több esetben, hogy 6-8 koncessziót is elvitt egy család. Összességében az ilyen esetek száma nem jelentõs, de egy-egy településen elõfordulhat, hogy valójában egy család komoly arányt kihasított magának a piacból.

Az elsõ fordulóban 1417 koncesszió nem kelt el, kétezernél kevesebb lakosú településeken - közölte a vezérigazgató. Hozzátette: a második forduló néhány napon belül elindul, kiírják a pályázatot.

Gyulai Zsolt emlékeztetett: a törvény alapvetése a fiatalkorúak védelme. Az új dohányboltokba 18 éven aluliak nem léphetnek be, illetve nem szolgálják ki õket. A nyertesek húsz évre szóló jogosultságot szereztek, amivel a családjuk megélhetését biztosítják, ezt nem fogják kockáztatni - fogalmazott a vezérigazgató.

A társaság a koncessziós szerzõdésben foglaltak betartását ellenõrizni fogja, a nyertesekkel 30 napon belül megkötik a szerzõdést, ezután még van egy kis idõ, hogy beszerezzék az engedélyeket, és valószínû, hogy július 1-jétõl nagyon sok dohánybolt meg fog nyitni - mondta Gyulai Zsolt.

A jogosultság elnyeréséhez nyilvános koncessziós pályázaton kellett részt venni, amelynek kiírási anyagát 2012. december 15-én tették közzé. A leadási határidõ 2013. február 22. napján éjfél volt, az addig feladott pályázatok minõsültek érvényesnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!