2024. április 24. Szerda, György.
 
A röviditalok miatt indul eljárás Magyarország ellenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-26 09:48:33
Az alkoholokra kivetett kétféle jövedéki adó miatt indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen egy uniós forrás szerint.

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a jövedékiadó-törvénynek az alkoholtermékekre vonatkozó passzusai miatt - közölte csütörtökön újságírókkal egy névtelenséget kérõ uniós bizottsági forrás.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy ellentétes az uniós joggal a jövedékiadó-törvénynek az a kitétele, amely a különféle alkoholtermékek esetében kétféle adómértéket állapít meg, ezért a brüsszeli testület úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországra, amelyben a jogi helyzet tisztázását kéri a magyar hatóságoktól. A bizottság szerint az uniós jog csak egy adómérték megállapítását teszi lehetõvé.

Átalakult a szeszes italok hazai piaca a 2011-ben két lépcsõben bevezetett jövedékiadó-emelés után. A lap szerint a gyártók kisebb alkoholtartalmú termékeket dobtak piacra, hogy tartani tudják a korábbi árakat, vagy magasabb presztízsû termékeket készítenek.

Tavalyelõttig a pálinka vezette a hazai élelmiszer-kiskereskedelemben az égetett szeszes italok forgalom szerinti rangsorát, tavaly viszont a vodka már letaszította az élrõl, sõt a gyomorkeserû is megelõzte a pálinkát. A változás hátterében elsõsorban az áll, hogy a jövedéki-adó megváltoztatása miatt a korábban a Nielsen által a pálinkákhoz sorolt 30 százalékos szilva szeszes italt most 37,5 százalékos szilvaízû vodkaként forgalmazzák - írja a lap.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!