2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Kölyke született a fõvárosi állatkert vombatpárjának!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-04-26 10:46:29
A nem mindennapi szaporulat világra szóló szenzációnak számít, mivel az állatkertekben rendkívül ritkán látható erszényes õshazáján kívül csak elvétve szaporodik.

Kölyke született a Fõvárosi Állat- és Növénykertben élõ két csupaszorrú vombatnak (Vombatus ursinus). A nem mindennapi szaporulat világra szóló szenzációnak számít, hiszen Magyarország, sõt, egész Kelet-Európa valamennyi állatkertje közül Budapesten sikerült elõször szaporítani ezeket az Ausztráliában õshonos erszényeseket. Mi több, világviszonylatban is rendkívül ritka esemény a vombatok eredményes szaporítása - írja az intézmény közleményében.

Eleve nagyon kevés az olyan állatkert, ahol egyáltalán vannak ilyen állatok. Ma az egész világon mindössze tizenkét állatkertben láthatnak vombatokat azok, akik Ausztráliába nem jutnak el. E kertek közül négy Európában, három Ázsiában, négy az Egyesült Államokban, egy pedig Kanadában található. A tizenkét állatkertben összesen 22 vombat él, közülük 14 egyed a budapestiekhez hasonló csupaszorrú vombat, 8 pedig déli szõrösorrú vombat (Lasiorhinus latifrons). A harmadik vombatfajt, az északi szõrösorrú vombatot (Lasiorhinus krefftii) egyáltalán nem tartják állatkertekben. Mindez azt jelenti, hogy a vombat nagyjából olyan ritka látványossága az állatkerteknek, mint az óriáspanda, hiszen utóbbit a Kínai Népköztársaság területén kívül ez idõ szerint szintén csak 12 állatkertben mutatják be.

30570_vombat-1.jpg
Még ritkább, hogy a vombatok szaporodjanak is, ez még az ausztráliai állatkertekben sem számít mindennaposnak, Ausztrálián kívül pedig mindössze hét helyen születtek eddig vombatok. Az európai szaporulat száz év alatt összesen 10 kölyök volt, ebbõl egy Halléban (1914), egy Whipsnade-ben (1931), egy Antwerpenben (1972), három Duisburgban (1975, 1978, 1983), négy pedig Hannoverben (1982, 1988, 1990, 1993) jött a világra. Ez egyben azt is jelenti, hogy európai állatkertben két évtizede nem született vombatkölyök. Amerikában, a chicagói Brookfield Állatkertben tavaly volt utoljára vombatszaporulat, ott azonban nem a Budapesten is látható csupaszorrú vombatokat, hanem a déli szõrösorrú vombatokat tartják.

Azt, hogy a budapesti nõstény, Molly erszényében egy kölyök fejlõdik, már jó ideje tudják az állatkerti munkatársak, de természetesen nem kezdettõl fogva. A vombatok ugyanis igyekeznek akkor elleni, amikor senki nem látja õket. Ennek megfelelõen még sehol a világon nem sikerült magát az ellést alaposan megfigyelni. Ahogy azonban erszénytájéka a benne fejlõdõ kölyök gyarapodásával párhuzamosan egyre jobban kidudorodott, a gondozók is egyre biztosabbak lehettek benne, hogy a nõsténynek kölyke született. Magából a kicsibõl azonban múlt hétig nemigen lehetett látni semmit. Azóta viszont többször sikerült megfigyelni orrát, mancsát, sõt, olyan is elõfordult, amikor szinte derékig kint volt az erszénybõl. Mivel a csupaszorrú vombatok általában hat hónapos korukban néznek ki elõször az erszénybõl, a kölyök minden valószínûség szerint a tavalyi év végén születhetett.

30570_vombat-4.jpg
Az erszénybõl kukucskáló vagy kilógó kölyköt eddig csak rövid észlelések erejéig lehetett megfigyelni. Ennek megfelelõen még nem sikerült fényképen is megörökíteni a jövevényt. Ezért az állatkert arra biztatja a fotózás iránt érdeklõdõ látogatóit, hogy próbáljanak meg fényképet készíteni az idõnként kikandikáló kölyökrõl, természetesen az állatok zavarása, villanófény használata nélkül. Aki a leghamarabb küld olyan képet a [email protected] címre, amelyen a kölyök is elég jól látszik, állatkerti belépõjegyet kaphat.

Délután négykor, a vombatok tréningje és etetése idején a legjobbak az esélyek arra, hogy az érdeklõdõk a kölyökbõl is lássanak valamit. Ezt azonban most még nem lehet garantálni, így elképzelhetõ az is, hogy csak Molly dudorodó erszényét sikerül megfigyelni. Az ilyen korú kölykök egyébként nagyjából 20 cm hosszúak, és valamivel több, mint egy kilogrammot nyomnak. Akit komolyan foglalkoztat a kölyök észlelésének gondolata, az jó, ha arra is számít, hogy a kicsi egyes testrészeinek elõbukkanására az anyaállat hátsó lábai között kell számítani, mivel a vombatok erszénye hátrafelé nyílik.

30570_vombat-5.jpg
Ha minden rendben alakul a kölyök fejlõdése körül, az elkövetkezõ hetekben egyre gyakrabban lehet majd látni, amint egyes testrészei kilógnak az erszénybõl, illetve hét hónapos korában néha már teljes egészében ki fog jönni az erszénybõl. Arra azonban, hogy végleg elhagyja az erszényt, csak az állat kilenc hónapos korára lehet számítani, és még ezután is visszadugja a fejét, hogy anyatejhez jusson. A csupaszorrú vombatok 12-15 hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet, bár a szilárd táplálékkal már hét hónapos korukban megpróbálkoznak, és ettõl kezdve ennek aránya folyamatosan nõ a tejéhez képest. A fentiekbõl az is következik, hogy az egyedfejlõdésnek még több olyan fontos és kritikus állomása van, amelyet a kicsinek el kell érnie ahhoz, hogy minden „a menetrend szerint” alakuljon. Így az állatkerti szakemberek most még nem nyugodhatnak meg teljesen.

A két szülõ, Molly és Wally 2011 õszén érkezett Ausztráliából, egy Tasmániában mûködõ, ott õshonos fajokat bemutató állatkertbõl. Az erszényesek közé tartozó, tréfásan „földi koalának” is becézett állatok régi hiányt pótoltak, hiszen ezt megelõzõen utoljára 1973-ban láthatott vombatokat az állatkert közönsége. A 2008-as születésû állatokat eleve úgy választották ki, hogy minél nagyobb eséllyel sikerüljön budapesti szaporításuk.

Az állatkerti szakemberek tapasztalatai szerint ugyanis a vombatok azért szaporodnak olyan ritkán az Ausztrálián kívüli állatkertekben, mert nagyon kevés van belõlük, és ha esetleg a tenyészállatok „nem tetszenek egymásnak”, nemigen van mód az állatok cserélgetésére, hogy a megfelelõ párokat hozzák össze. Molly és Wally azonban már érkezésekor kipróbált párosnak számított, hiszen Tasmániában egyszer már volt közös utódjuk.

30570_vombat-2.jpg

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!