2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Zarándokút Békésbõl, Bihar megyén át NagyváradraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-28 15:27:42
Második alkalommal indultak el, a mintegy 116 km-es zarándokút megtételével a Békés megyei Gyomaendrõdrõl Körösladány, majd a Hajdú-Bihar megyei Újiráz és Komádi települések érintésével Nagyváradra.

Az út három napos. Elsõ napon GyomaendrõdrõlKörösladányba gyalogoltak. Második nap Dénes Zoltán plébános úr hívei, az Újirázi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus plébánia tagjai csatlakoztak a menethez. Késõbb Komádiba vonultak, ahol Gulyás János szervezésében miséztek, majd az éjszakát töltötték. Szombaton reggel indultak tovább Magyarhomorog, Körösszakál, Körösszegapáti településeken át. Apátiban a településen áthaladva az utcán várták a gyalog érkezõ zarándokokat hûtött itallal. A település központjában Csizmadia Tibor református tiszteletes úr invitálta be a templomba a gyaloglásban megfáradtakat egy kis pihenésre. Ott jól esett a hûvösben pihenni egy keveset, de volt látni való is.

Útba esett az ortodox templom is, ahol már nem volt idõ annak megtekintésére, de egy fényképfelvételre igen. Itt tért le a csoport a földútra, ahol mindössze két kilométer megtétele után következett a magyar-román államhatár. Ott magyar és román határõrök fogadták a csoportot. Minden akadály nélkül lehetett átmenni. Többen elõkészítették az útlevelet, a személyi igazolványt, de nem volt rá szükség. A határnál más ismerõsök várták a csoportot, akik alig 150 métert megtéve, most már román oldalon érkeztek a Körösszegi várhoz – a csonka toronyhoz. Mivel már dél elmúlt, megpihenve, elfogyasztották ebédjüket, s folytatták útjukat Körösszeg településen át Nagyvárad irányába.

A csoporthoz gépkocsival Békés és Hajdú-Bihar megyébõl még mintegy száz fõ csatlakozik vasárnap délelõtt, ahol a Festum Váradium eseményein belül tartandó szentmisén és a Szent László körmeneten vesznek részt. A fényképek Körösszegapátiban és a határátlépés alkalmával és a Körösszegi várnál készültek.

Vmirjáncki József

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!