2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Reformprogram: ígéret és ellenállásForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-29 09:52:16
Már csak 0,7 százalékos növekedéssel számol a kormány idén - derül ki a Brüsszelbe egy hete elküldött nemzeti reformprogramból, melyet nem reklámozott túlságosan a Nemzetgazdasági Minisztérium. A dokumentumban a kabinet bemutatja a - konvergenciaprogramban már ismertetett - makrogazdasági prognózisát, az Európai Bizottság (EB) által elvárt Éves Növekedési Jelentés, valamint az Európa 2020 célkitûzések megvalósítását és az országspecifikus ajánlások végrehajtását.

Korábban az EB hét ajánlást fogalmazott meg hazánk számára: a foglalkoztatáshoz, az adórendszerhez, az oktatáshoz, az energiaár szabályozáshoz, energiahatóság függetlenségéhez, valamint a vállalkozói, szabályozási környezet javításához kapcsolódóan. A dokumentum kiemeli, hogy hazánk a "legtöbb ajánlás végrehajtását megkezdte, vagy konkrét tervek vannak a teljesítésre". A dokumentumban a kormány újra ígéretet tesz a hiány- és adósságcsökkentést elõtérbe helyezõ fiskális politika mellett: az idei és a jövõ évi 2,7 százalék után 2015-ben 2,2 százalékos, 2016-ban 1,3 százalékos deficitcélt tûzött ki a kormány. 

Az EB konkrét ajánlásai között szerepelt az is, hogy az adórendszert úgy kellene átalakítani, hogy az alacsony keresetûeket kevésbé terhelje, helyette a rendszeres vagyoni típusú adókra helyezné Brüsszel a hangsúlyt. Erre reagálva a reformprogramban a kormány ismerteti az idén januártól életbe lépett munkahelyvédelmi akcióterv részleteit. "A munkáltatók országos szinten januárban 615 ezer magánszemély után 8,1 milliárd forint a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében bevezetett szociális hozzájárulási adókedvezményt vettek igénybe, míg februárban 653 ezer magánszemély után összesen 9,7 milliárd forint adókedvezményt" - fogalmaz a dokumentum. 

Az ingatlanadót azonban határozottan elutasítja a kabinet a reformprogramban, mivel az szerinte hazánkban "súlyos morális és gazdasági (többek között ingatlanpiaci, jelzálogpiaci) kockázatokat hordoz." Brüsszel javasolta a szabályozott energiaárak fokozatos kivezetését is: ezzel a kormány rezsicsökkentése határozottan szembemegy, mondván a szabályozás eltörlésének több feltétele van, és még nem lát rá lehetõséget. A dokumentumban a kabinet részletezi a devizahitelesek megsegítésére tett intézkedéseket is - a kudarcba fulladt ócsai lakótelep építésérõl ugyanakkor "megfeledkezik".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!