2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Új uniós jogszabály védi a jelzáloghiteleseketForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-04-30 10:42:07
Az Európai Tanács és az Európai Parlament elfogadta a jelzáloghitel-piac szabályozásáról szóló tervezetet, amely elsõsorban a jelzáloghitel-felvevõket védi. Jobb tájékoztatás, rugalmasabb feltételeket és a nagyobb védelmet élvezhetnek majd a jelzáloghitelesek - írja a Bruxinfo .

Két éven át tartó jogalkotási folyamat lezárásaként fogadták el a jelzálogpiacot szabályozó uniós tervezetet. Az új irányelv a jelzáloghitel-felvevõket védi, ugyanis jobb tájékoztatás, világosabb kondíciók illetik majd meg õket. A felelõtlen hitelezés megelõzése érdekében a Tanács és a Parlament úgy határozott, hogy a jelzáloghiteleket nyújtó intézmények csak hatósági engedéllyel mûködhetnek. Regisztrálniuk kell a nemzeti hatóságoknál, amelyek szigorúan ellenõrzik , hogy megfelelnek-e az elõírt szabályoknak.

Az irányelv elõírja, hogy a jelzáloghitel-felvevõket összehasonlító információkkal kell ellátni az elérhetõ termékekrõl, valamint tájékoztatni kell õket a költségekrõl és a hitel felvételének hosszú távú pénzügyi következményeirõl. Figyelembe kell venni a fogyasztó aktuális és jövõbeli pénzügyi helyzetét a hitelkondíciók megállapításakor, a hitelképességet is szigorúbban kell majd vizsgálni. Így csak azok kaphatnak majd hitelt, akik jó eséllyel vissza is tudják fizetni azt.

Az irányelv elsõ ízben megtiltja, hogy a hitelhez való hozzáférést biztosítás vagy más pénzügyi termék megvételéhez kössék. Emiatt a vásárlók könnyebben válthatnak majd hitelezõ intézetet is. Kötelezõ jelleggel 7 napos gondolkodási idõt ír elõ a tervezet a szerzõdés aláírása elõtt, illetve az aláírás után 7 napig még meggondolhatja majd magát a hitelfelvevõ. Az adósokat védi az is, hogy a jövõben nem lehet majd pénzbírsággal sújtani a hitelek határidõ elõtti visszafizetését.

Egy új szabály rögzíti azt is, hogy a hitel fedezeteként megállapított vagyontárgy (például ház vagy lakás) elégséges lesz a kölcsön visszafizetéséhez, feltéve, hogy a hitelnyújtó és a hitelt felvevõ errõl a szerzõdésben külön is megállapodik.

A devizahitelesek bizonyos feltételek mellett, és a kölcsönszerzõdésben elõre rögzített árfolyamon átválthatják majd a hitelüket más devizára. Ha erre nincs lehetõség, akkor a vevõt még a szerzõdés aláírása elõtt figyelmeztetni kell, hogy a havi törlesztõrészletek emelkedhetnek, vagy az árfolyamkockázatoknak korlátokat kell szabni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!