2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Trafiktörvény – Támogatja a dohánytermékek árrésének emelését az OKSZForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-30 11:29:20
Támogatja a dohánytermékek árrésének 10 százalékra történõ emelését az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), a trafikokban árusítható termékek körének bõvítését viszont továbbra sem – közölte a szervezet hétfõn, a trafiktörvény módosítására a múlt héten benyújtott kormánypárti javaslat kapcsán.

 

A szövetség közleménye szerint az árrés szabályozását már korábban is kezdeményezték, mert elfogadhatatlannak tartották, hogy a dohányárusítás költségeit nem tartalmazza a fogyasztói ár. Jelenleg 3-5 százalék között mozog az árrés, mivel a fogyasztói árat a gyártó határozza meg és azt le is szorítja. A 10 százalékos javaslat megegyezik az OKSZ korábbi indítványával – hangsúlyozta a szervezet.

Az emelkedõ árrés a fogyasztói ár emelkedését is maga után vonja, de ennek mértéke attól is függ, hogy a gyártók az új rendszer megtakarításaival hogyan számolnak. Ráfordításaik eleve kisebbek lesznek, miután tizedannyi helyre kell kiszállítaniuk a dohánytermékeket, másrészt tilos lesz az eladóhelyek külön javadalmazása, például a reklámköltség révén – mutatott rá a kereskedelmi szövetség.

Az OKSZ támogatja azt is, hogy a fiatalkorúak kiszolgálása tilos legyen a dohányértékesítõ helyen, bármilyen terméket is vásárolnának. A törvény legfontosabb célját, a fiatalkorúak védelmét ez szolgálja a legcélszerûbben – közölték.

Továbbra is fenntartja viszont kifogásait a szövetség a dohányértékesítõ helyeken árusítható termékkör kiszélesítésével szemben.
A jelenlegi feltételek szerint a trafikok a dohánytermékek mellett árusíthatnak majd szerencsejáték-sorsjegyet, szeszesitalt, kávét, energiaitalt, ásványvizet, üdítõt és napilapot. Ez nagy gond lehet a hagyományos, elsõsorban kis élelmiszerüzleteknek, mert ha a közelükben dohánybolt nyílik, az tõlük von el vásárlót – közölte a szervezet, hozzátéve, hogy termékkör bõvítését az ezzel kapcsolatos döntés elõkészítése során ezért kifogásolta az OKSZ.

A kereskedelmi szövetség új javaslata az, hogy a trafikok a jelenleg meghatározott hét termék közül egy idõben legfeljebb három cikkcsoportot árusíthassanak a dohányáru mellett, választásuk szerint. Az OKSZ szerint a kis tõkeerejû, kisvállalkozó dohányértékesítõknek ennél szélesebb kínálatára valószínûleg egyébként sem lesz pénzügyi fedezetük, a versenytárs kisboltok nagyszámú tönkremenetelét viszont ezzel meg lehetne akadályozni. Az új árrésszabály már nem indokolja a túlzottan széles termékkör engedélyezését – közölte a szervezet.

Mivel a koncessziós pályázatok benyújtásakor a termékkör bõvítését alternatív üzleti tervvel kellett figyelembe venni, a pályázókat az OKSZ szerint javaslatuk elfogadásával érdemi hátrány nem éri.

- MTI –

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!