2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Megduplázódhat az ásványvíz áraForrás: vallakozoi.negyed.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-03 09:59:05
Betétdíjat vezetnének be az eldobható dobozos üdítõitalok után, amibõl az állam 25 milliárd forintos bevételre számít. A legolcsóbb ásványvizek ára megduplázódhat, egy fél literes kóla 200 forint lehet.

25 milliárd forintos pluszbevételt szeretne az állam egy minisztériumi elõterjesztés szerint a minden italfajtára kiterjedõ betétdíj bevezetésébõl - írja az Index.hu csütörtökön. A félliteres kólánál több mint 10 százalékos lenne az áremelés, a legolcsóbb másfél literes ásványvizek ára akár meg is duplázódhat.

Az Index.hu szerint az Illés Zoltán környezetügyi államtitkár által régóta szorgalmazott betétdíjat eredetileg januártól akarták bevezetni, de ez megcsúszott. A dokumentum szerint a bevezetéssel hozzávetõleg a bevezetés évében is már 25 milliárd forintos bevétele lehet az államnak. 

Megemlítik emellett, hogy ha esetleg áfa is terhelhetné a betétdíjat, amit az állam nem térít vissza, akkor még 24,3 milliárddal számolhatnak.
A tervezett rendszer szerint 30 forint lenne a betétdíj szinte minden italcsomagolás után, a kivétel csak az úgynevezett italkarton lesz (például a dobozos tartós tej van ilyenben), de az is csak mûszaki okok miatt. A fogyasztó ezt a 30 forintot visszakaphatja, ha a palackokat sértetlenül visszaviszi egy boltba. Ehhez viszont online visszaváltó-automaták kellenének minden üzletbe, amelyeknek a telepítésére a tervezet szerint adna támogatást az állam.

A tervezet szerint az állam nyeresége az lenne, hogy 10 százaléknyit úgyse visznek vissza, mert megrongálódnak a palackok vagy csak elfelejtik õket - ez pedig rögtön az állam haszna lenne - írja az Index.hu.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!