2021. október 27. Szerda, Szabina.
 
Rezsicsökkentés közösségben - EnergiaKözösségek MagyarországonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-05-03 11:20:29
Lezárta közösségek számára indított energiamegtakarítási versenyének második évadát a GreenDependent Intézet; a magyar csapatok jó eredményt értek el az energia-megtakarításban.

Az EnergiaKözösségek program célja, hogy növelje a háztartások és kisközösségek energiahatékonyságát, és népszerûsítse a klímabarát, energiatakarékos és karbonszegény életmódot, miközben a közösségeket is erõsíti - közölte a szervezõ. A programban 16 uniós tagország vesz részt 5-10 háztartás által alakított kis közösségek, azaz EnergiaKözösségek alakításával. Magyarországon 2012 õszén, immár a második évadban, összesen 25 - baráti, munkahelyi, lakóhelyi - közösség csatlakozott a versenyhez az ország minden részébõl, és közülük 17 tartott ki a végéig, 2013 áprilisáig.

A magyar csapatok jó eredményt értek el az energia-megtakarításban. A 17 közösség átlagosan 8 százalékkal csökkentette fogyasztását, jó néhány közösség pedig jelentõsen e fölött teljesített. A gyõztes Gyõr és környéke közösség tagjai 23 százalék energiát takarítottak meg elõzõ évi fogyasztásukhoz képest, a 2. helyezett Kopaszhegy csapat Pécelrõl 17,4 százalékot, a 3. helyezett Váci EnergiaKözösség pedig 12 százalékot - ismerteti a közlemény.

A második évadban részt vevõ háztartások összesen 180 ezer kilowattórának (kWh) megfelelõ energiát takarítottak meg, és 71 tonna széndioxid-kibocsátást segítettek elkerülni, mindezt úgy, hogy odafigyeltek mindennapi energiafelhasználási gyakorlatukra.

A fûtéshez használt energiafelhasználás csökkentése érdekében a versenyzõk egyebek mellett karbantartották berendezéseiket, ellenõrizték a beállításukat, csökkentették a szobák hõmérsékletét, a fûtési idõ hosszát, extra függönyöket tettek fel, ablakpárnát használtak, több szõnyeget helyeztek a padlóra, a radiátorok mögé hõtükröt helyeztek.

Az áramfogyasztás csökkentése érdekében a szervezõktõl kapott fogyasztásmérõ segítségével megmérték berendezéseik fogyasztását, így kiderült, melyek használatára kell leginkább odafigyelniük, esetleg teljesen mellõzniük; ha nem használták, áramtalanították készülékeiket részben kapcsolható elosztók beiktatásával; mosó- és mosogatógépet csak telipakolva indítottak el, alacsony hõfokon, takarékos programot használva; ellenõrizték, és csökkentették a fürdõvíz hõmérsékletét, rövidítették a zuhanyzási idõt; tévénézés helyett egyéb kikapcsolódást választottak.

A szervezõk az Intelligens Energia Európa program és hazai szponzorok támogatásával a vállalt minimum 9 százalékos megtakarítást sikeresen teljesítõ közösségeket jutalmazták a RENEXPO kiállítás keretében április 27-én megtartott záró rendezvényen. Az elsõ helyezett 250 ezer, a második 200 ezer, a harmadik pedig 150 ezer forint értékû ajándékutalványt kapott, amelyet környezetbarát termékeket forgalmazó boltokban, a a Zöldbolt és a Zöldpolc áruházakban vásárolhatnak le. A 4-6. helyezést elért közösségek szintén utalványokat kaptak, a 7-8. helyezett csapatok pedig környezetbarát tisztítószercsomagot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!