2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Elkészült az új H1N1 elleni védõoltásForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-06-15 11:53:28
A Novartis svájci gyógyszergyártó vállalat pénteken bejelentette, hogy elõállították az új influenza vakcinájának elsõ, kísérleti adagját a németországi Marburgban lévõ üzemükben.

 

A védõoltást még nem próbálták ki, ezért egyelõre nem alkalmazható embereken. A vakcinát nem hagyományosan, tojásban állították elõ, hanem biotechnológiai úton, sejttenyészetben. A világ vakcinagyártásának ma még csak mintegy öt százaléka zajlik ezzel az eljárással, ám a jövõben minden bizonnyal emelkedik ez az arány. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakértõi szerint engedélyezett, forgalomba hozható vakcina csak szeptember után lesz. Fadela Chaib, a WHO egyik szóvivõje Genfben újságíróknak elmondta, hogy a világszervezet valamennyi minõsített gyártónak rendelkezésére bocsátja az A(H1N1) influenzatörzset, hogy megkezdhessék a vakcina fejlesztését.

A Novartis az elsõ 10 liter vakcinát laboratóriumi vizsgálatokra használja, lehetséges, hogy embereken is kipróbálják. „Gyorsasága mellett az is elõnye a sejtalapú gyártásnak, hogy a termelés ugrásszerûen növelhetõ, a berendezés alkalmas hetente több millió dózis oltóanyag elõállítására” – áll a cég közleményében. Szakértõk azonban úgy vélik, a következõ néhány évben még a tojásban elõállított, nem a sejtalapú vakcinák adják a világ ellátásának túlnyomó részét.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!