2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Várhatóan szeptemberre mégis megépül a LED-lámpagyárForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-04 12:31:42
  Berettyóújfalu – Korábban többször beszámoltunk arról, hogy Berettyóújfaluban 1,6 milliárd forintos, ötven százalékban támogatott LED-lámpagyár épül a Mezeivill Kft. beruházásában.  

 

Akkor mindenki örömmel üdvözölte a mintegy 30, esetleg 60 új munkahely megteremtését lehetõvé tévõ üzem létesítését, ám az idén áprilisra tervezett átadás még várat magára.

A napokban újra felkerestük a Péterszegi úton épülõ gyárat, ahol – bár nem túl nagy intenzitással – megint folynak a hónapok óta felfüggesztett munkálatok. A tulajdonos Mezei Józseftõl érdeklõdtünk a részletekrõl.

Az utánajárással nem takarékoskodott

Júniusra elkészülhet a LED lámpagyár, szeptemberben pedig átadják.

Nem hiába járta be a hazai és a szomszédos országok bankjait Mezei József a Mezeivill Kft. tulajdonosa, mint azt lapunk érdeklõdésére elmondta, sikerült hitelt szereznie a 2011. júniusában elindított beruházása befejezéséhez. Két éve, az alapkõletételkor, melyenCzomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára is részt vett, arról számolhattunk be, hogy az energiatakarékos közvilágítási LED-lámpatesteket gyártó üzem 50 százalékos uniós támogatással 1,6 milliárd forintért épül meg. A gyár kezdetben 25-30 dolgozót foglalkoztat, de a gyártás felfutása esetén ez a létszám megduplázódhat. Tavaly viszont már olyan hírek érkeztek Újfaluból, hogy félkészen áll az épület, és egy másik kisüzemben folyik kis tételben a termelés, aminek eredményeként az Aggteleki Cseppkõbarlangban 800 általuk gyártott energiatakarékos lámpát szereltek fel és három megyei településen is a LED-lámpáikkal korszerûsítik a közvilágítást. A Péterszegi úti korszerû üzem azonban ott állt befejezetlenül, ám az utóbbi hetekben újra felgyorsultak az események.

Decemberig üresen

Két év alatt nagyon hosszú utat járt be Mezei József aMezeivill Kft. tulajdonosa, aki több ország bankjaiban kilincselt hitelért, mert – hiába az energiatakarékossági szólamok – sehol nem találták hitelre érdemesnek a megkezdett beruházását. Igaz, az uniós pályázatok hitelfelvételének nagyon szigorú a szabályzása. A napokban azonban fordult a kocka, egy általa meg nem nevezett pénzintézet fantáziát látott a Led-lámpatestek nagyüzemi gyártásában, így az 50 százalékos önrész felhasználása után hitelbõl folytatódhatott a 60-65 százalékos készültségû, 3400 négyzetméteres épület kivitelezése.

Mint arról Mezei József beszámolt szeptember végéig kell befejezni a beruházást, de a gépek beszerzésére is haladékot kért, decemberig érkeznek meg a taiwani, török, német és olasz berendezések, melyeken saját tervezésû és fejlesztésû korszerû lámpatesteket fognak gyártani. Addig az ottjártam óta már lebetonozott padlójú 2900 négyzetméteres gyártócsarnok üresen fog állni. Amikor, várhatóan jövõ évtõl megindul benne a termelés elsõsorban az önkormányzatoktól várnak megrendeléseket, hiszen a ledes lámpák legkevesebb 50, de akár 70 százalékos megtakarítást jelenthetnek a közvilágítási költségekben. Igaz, ehhez elõbb be kell fektetni, ám 5-10 év alatt megtérül, amire már hitelezést is lehetne alapozni. Lenne rendelésállományuk Romániából, Szlovákiából, Lengyelországból és Horvátországból is, de ahogy a tulajdonos fogalmazott, egy még fel sem épült gyár termelésére nincs értelme megrendelést lekötni. Ahogy beindul a gyártás, évi 120-150 ezer lámpatestet tudnak elkészíteni. Már jelenleg is gyártanak LED-es közvilágítási lámpákat, melyekbõl itthon és Ausztriában több ezer található.

Több, mint takarékosság

A Biharban igencsak jelentõsnek mondhatómunkahelyteremtõ beruházás megvalósításának már nincs akadálya. Ugyanakkor Mezei József nem hallgatta el csalódottságát afelett, hogy a sokszor emlegetett és az Európa Unió által is irányelvként megfogalmazott energiatakarékosság nálunk olykor csak szólamokban jut kifejezésre, pedig az élõvilágra is sok mindenben kihatással van.

HBN-ÉP

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!