2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Egy téglaméretû kütyü segít, ha elmegy a netForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-07 09:50:23
  A haiti földrengés utáni mentést segítõ hálózati technológiákat használja egy téglaméretû szerkezet, amely a világ bármely típusú hálózatára kapcsolható, és azokon keresztül áramforrás nélkül is képes arra, hogy nyolc órán át internetet szolgáltasson.  

 

Az Ushahidi nevû, kifejezetten krízishelyzetek kommunikációjának segítését biztosító szoftveres platform fejlesztõinek munkája egy téglaméretû vezeték nélküli eszköz, amelyet az "internet tartalék generátoraként" emlegetnek.

Az akkumulátorról nyolc órás üzemidõt biztosítani képesm BRCK névre keresztelt szerkezet minden fontos hálózati technológiát támogat, amelyet világszerte használnak: képes internetre kapcsolódni Ethernet hálózaton, wifin, 3G-n vagy 4G-n is. A tégla mindig azt az adatkapcsolatot használja, amelyeken a legjobb az internetkapcsolat, és egyszerre húsz eszköznek képes vezeték nélküli elérést biztosítani.

 

"Ha Afrikában mûködik, bárhol másutt is fog"

Forrás: BRCK

A készüléket kifejezetten a mostoha afrikai körülmények közt való használatra tervezték, ezért kivitele is robusztus, de az sem kottyan meg neki, ha állandóan elmegy az áram, beállításait pedig a böngészõbõl elérhetõ felületen lehet elérni. Ezen keresztül a BRCK tulajdonosai arról is információkat kaphatnak, hogy van-e otthon éppen áram. Mivel a készülékre akár kamerákat vagy különbözõ szenzorokat is lehet kapcsolni, otthoni monitorozó eszközként is használható, amely például füstöt, meleget, hideget vagy nedvességet is tud jelezni.

 

A BRCK-ból egyelõre csak prototípusok léteznek, az elsõ ezer darabjának legyártására a Kickstarter ötletfinanszírozó portálon keresnek támogatóban.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!