2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Pásztorok ünnepe Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó a HortobágyonForrás: saját
Utolsó módosítás: 2013-05-09 12:41:10
  2013. május 18. Hortobágy, Pusztai Állatpark Mint minden évben Pünkösd szombatján, idén is összegyûlnek a pásztorok Hortobágyon az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó alkalmából. A rideg tartásban élõ szürke marhát vigyázó pásztorok, gulyások körében még ma is élõ hagyományokat, mesterségük fogásait kívánja bemutatni, a nagyközönség szélesebb köreivel megismertetni a szervezõ Magyar Szürke marha Tenyésztõk Egyesülete és a Hortobágyi Nonprofit Kft.  

 

Az ország számos pontjáról érkezõ gulyások és az utánpótlást képviselõ bojtárok május 17-én egymással versengve, majd május 18-án a legjobbak a közönség elõtt is bizonyíthatják mesterségbeli tudásukat. A fõbb versenyszámok - melyek a pásztorok mindennapi munkáihoz kapcsolódnak – a vízhúzás gémeskútból, az állatszámlálás, mely során hídon áthaladó állatok létszámát kell minél pontosabban megbecsülni, fülszám olvasás, karikás ostor használat és gulyásbot dobás, pányvadobás, de a versenybírák nézik a felszerelés és a ruházat milyenségét is.

A rendezvény ideje alatt az érdeklõdõk elvegyülhetnek a Kilenclyukú hídtól 1.5 km-re lévõ Pusztai Állatparkban a népmûvészeti vásár forgatagában, valamint hagyományos pásztorételeket kóstolhatnak. A jellegzetes alföldi állattartó épületek között sétálva számos régi, magyar állatfajjal ismerkedhetünk meg. Eredeti pusztai környezetben láthatunk dagonyázó mangalicát, kapirgáló kopasznyakú tyúkot és az idén született kiscsikóját, Pusztát vezetõ hucul kancát.

A Gulyásversenyt követõen, 17 órától a hortobágyi Vízi színpadon már a táncé a fõszerep, ahol a debreceni Hajdú Táncegyüttes vezetésével Pásztortánc bemutatót tekinthetnek meg az érdeklõdõk. A szervezõk célja a táncos hagyományaink egyik legõsibb területének, a pásztortáncok világának megõrzése és népszerûsítése. Az egész napos programsor napszálltakor Pásztorbállal zárul a Hortobágyi Csárda elõkertjében.

Ha szeretne bepillantást nyerni a pásztorok egyre inkább eltûnõ világába, ha szívesen megkóstolná ízletes ételeiket vagy gyönyörködne táncaikban, viseleteikben, kérjük, látogasson el hozzánk május 18-án a hortobágyi Pusztai Állatparkba!

Az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó a Pusztai Állatpark belépõjegyének megváltásával tekinthetõ meg.

További információ:

Pásztorné Soós Gabriella

marketingmenedzser

06-30-491-52-26

www.hortobagy.eu



 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!