2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Szja-bevallás: miért nem jön az adóvisszatérítés?Forrás: ado.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-14 11:41:45
Még javában tart az szja-bevallási szezon, de sokan már számot adtak 2012. évi jövedelmeikrõl és várják a postást vagy nézegetik számlaszámunkat, mikor érkezik a visszajáró szja. Az adóhatóságnak az igényléstõl számított 30 napja van arra, hogy kiutalja vagy kiküldje az szja-visszatérítést, feltéve, hogy a bevallás hibátlan volt és valóban jár vissza adó. Lehet, hogy mi hibáztunk?

Amennyiben a beküldött bevallás hibás, adóvisszatérítési igényünket csak akkor tudja teljesíteni az adóhatóság, ha már javítottuk a hibát.

NAV segítségével idén is összegyûjtöttük, mit rontunk el leggyakrabban, és hogyan lehet kijavítani a hibát, hogy mielõbb megérkezzen  a visszajáró adó.

Természetesen az is elõfordulhat, hogy mi mindent jól csináltunk, és az adóhatóság hibájából késik a kiutalás. Ha az adóhatóság a kiutalást késedelmesen teljesíti, a késedelem minden napjára a késedelmi pótlékkal azonos mértékû kamatot köteles fizetni, mégpedig minden naptári nap után a felszámítás idõpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd részét.


A leggyakrabban elõforduló adózói hibák:

  1. Nem írtuk alá bevallásunkat. Még mindig gyakran elõfordul, hogy elfelejtjük aláírni a bevallást. Enélkül azonban nem fogadható el. Ha a feldolgozás során kiderül, hogy hiányzik az aláírás, az adóhatóság kénytelen külön felhívásban értesíteni errõl, hiszen ezt más nem korrigálhatja helyettünk. Minden olyan oldalt alá kell írni, amit kitöltöttünk.
  2. Nem jelöltük meg, hogy visszaigénylés jár. Csak akkor kaphatunk adó-visszatérítést, ha az szja-bevallás fõlapjának C blokkjában jelöltük, hogy visszaigénylésre jogosultak vagyunk. Ez a mulasztás csak külön kérelemmel pótolható, a 17-es számú kiutalási kérelmet kell benyújtanunk.
  3. Nem jól adtuk meg számlaszámunkat vagy postacímünket. A pontatlan, hibás utalási cím, vagy számlaszám szintén a kiutalás meghiúsulását eredményezi. Ráadásul ilyenkor csak akkor tudjuk a 17-es nyomtatványon kérni az ismételt kiutalást, ha az a sikertelen kézbesítést, vagy utalást követõen visszaérkezik az adófolyószámlára. A kiutalás határidejébe nem számít bele a posta, valamint a pénzintézetek ügyintézési ideje.
  4. Adótartozásunk vagy más köztartozásunk van. A visszautalás elmaradásának oka lehet az is, ha nyilvántartott adótartozásunk vagy adók módjára behajtandó köztartozásunk, illetve önkormányzati adóhatóságot megilletõ tartozásunk van. Ilyenkor az adóhatóság visszatartási jogot gyakorol a tartozás összegének erejéig, így csak az azt meghaladó adó-visszatérítést utalja ki.
  5. Rosszul töltöttük ki a az Önkéntes kölcsönös pénztári vagy nyugdíj-elõtakarékossági rendelkezõ nyilatkozatunkat. Ha rendelkeztünk, de a bevallás szerinti adót nem fizettük meg és az állami adóhatóságnál nyilvántartott adótartozásunk van, a megjelölt pénztári számlára utalás csak akkor lehetséges, ha az adótartozást kifizetjük és ezt követõen külön kérelemben kérjük az adóhatóságtól az összeg elutalását. A sikeres utalás elengedhetetlen feltétele, hogy a pénztár, vagy befektetési szolgáltatónál vezetett pénzforgalmi számlaszámot és a szolgáltató adószámát pontosan adjuk meg. Sokan tévesen saját bankszámlaszámlájukat jelölik meg, ami szintén az utalás elhúzódásához vezet.
  6. Nem jó helyre nyújtottuk be a bevallást. A visszautalásra nyitva álló határidõt attól a naptól kell számítani, amikor a bevallás a hatáskörrel és illetékességgel rendelkezõ adóigazgatósághoz megérkezik. Amennyiben nem a megfelelõ helyre küldtük meg a bevallását, a kiutalási idõ elhúzódhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!