2024. április 24. Szerda, György.
 
Külföldi eper és filléres ketchup: olcsóbb lett a nagybevásárlásForrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-14 11:48:49
Háromból két hipermarketben olcsóbban vásárolhatunk be, mint egy hónappal ezelõtt - a Privátbankár májusi Árkosár-felmérésében csak egy helyen kértek 18 ezer forintnál többet mintakosarunkért. A magyar eperért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, a fagyit és a ketchupot viszont fillérekbõl is megúszhatja, aki bírja az ilyesmit.

 

Olcsóbb, mint áprilisban - drágább, mint tavaly

A KSH kedden közli az infláció áprilisi alakulásával kapcsolatos adatait.

Márciusban mélypontra került a magyar infláció, a KSH áprilisi jelentése szerint mindössze 2,2 százalékkal emelkedtek egy év alatt a fogyasztói árak -  az élelmiszerek árai azonban az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek - hasonló eredményre jutott a Privátbankár Árkosár-felmérése. A május elején végzett felmérésünk szerint a hipermarketek élelmiszer-árai egy hónap alatt csökkentek, azonban továbbra is drágább a nagybevásárlás, mint egy évvel ezelõtt.

Május 9-én vettük nyakunkba az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy hipermarketjét, hogy megvizsgáljuk, az elmúlt egy hónapban mennyivel kell többet vagy kevesebbet fizetnünk 30 élelmiszerbõl álló minta-nagybevásárlásunk végén.

Összességében nincsenek rossz híreink: a 3 áruházból kettõben kevesebbe került a beszerzés, mint egy hónapja, egyedül a Tescóban kellett mélyebben a zsebünkbe nyúlnunk. Mivel a legtöbbet épp a múlt havi 3. helyezett Interspar engedett az áraiból, átrendezõdött az áruházak ársorrendje: az Auchan maradt az élen, de a holland fenyõfás lánc megelõzte a briteket.

Az Interspar leelõzte a Tescót

Éves összehasonlításban ugyanis míg az Auchan 4,2 százalékot emelt az árakon, a Tescoban a számla végösszege 10 százalékkal mutatott többet, mint egy évvel ezelõtt. (Az Intersparnak ez a kilencedik hónapja a felmérésben, a Cora távozásával került be az Árkosárba. Bár az égvilágon semmilyen következtetést nem lehet levonni belõle, de a statisztika kedvelõinek kedvéért feljegyezhetjük: az Intersparban ma 6,9 százalékkal magasabbak az árak, mint a szépemlékû Corában voltak egy évvel ezelõtt.)

 


A három áruház adatai alapján az átlagos kosárérték május elején 17 421 forint volt. Az Auchanban 16, az Intersparban 17, míg a Tescóban ezúttal 18 ezer forint fölött volt a számla végösszege. Az átlagérték egy hónap alatt 2,5 százalékkal csökkent, míg egy év alatt 7,2 százalékos a növekedés (az éves adat számításánál csak az Auchan és a Tesco árait vettük figyelembe). 448 forinttal kell kevesebbet fizetnünk, mint egy hónapja, míg egy évvel ezelõtt még 1152 forinttal olcsóbb volt a nagybevásárlás.






Az éves áremelkedés mértéke, azaz a Privátbankár Árkosár árindexe

A legolcsóbb és a legdrágább áruház között ebben a hónapban viszonylag nagy a különbség: több mint 10 százalék, azaz 1 841 forint. A legkevesebbet persze akkor kellene fizetnünk, ha mindent ott vennénk meg, ahol az a legolcsóbb: ezesetben csak 15 654 forintot kellene a kasszánál hagynunk. Nem árt azonban azt is figyelembe venni, hogy ekkor viszont tripla utazgatásra, illetve tripla létszámú bevásárló-csapatra lenne szükség - ez pedig még a csökkenõ üzemanyagárak mellett is igencsak megfontolandó választás.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Mivel a múlt hónaphoz képest olcsóbb lett a nagybevásárlás, több olyan terméket találtunk, amelyek legalább 10 százalékkal olcsóbbak lettek, mint amelyek hasonló mértékben drágultak. Bár az almáért és a felvágottért nagyjából 20, a joghurtért 10 százalékkal többet kellett kifizetnünk, legalább 10 százalékkal olcsóbb lett viszont a csirkemell, a csokoládé, a kávé, a tej és a tojás. A krumpli bár továbbra is jóval többe kerül, mint egy éve, az elõzõ hónaphoz képest ötödével csökkent az ára.

Éves összehasonlításban tehát a krumpli vezeti a listát (116 százalékos áremelkedéssel), több mint 30 százalékkal drágult a liszt, a száraztészta, a májas. Több mint 10 százalékkal emelkedett egyes üdítõk, a whisky, a pezsgõ, a felvágott és a chips ára.

Idén viszont 32 százalékkal olcsóbb a tojás, és 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékben csökkent a banán, a tea, a csoki, a cukor ára is egy év alatt.

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is választottunk 3 terméket, és megnéztük, hogy minõségre, márkára, összetevõkre és küllemre való tekintet nélkül, egyedül egyetlen szempontot - az árat - szem elõtt tartva melyik hipermarketben tudnánk azokat a legolcsóbban beszerezni.

Egyre közelítünk az eperszezonhoz - hogy még nem igazán vagyunk benne, az abból látszik, hogy a külföldi földieper (külföldieper?) egyelõre jóval olcsóbb, mint a magyar. A Tescóban kilónként 798 forintért már hozzájuthatunk a spanyol gyümölcshöz (a magyar változat még közel 1600 forint volt ottjártunkkor). Az Interspar 898-ért adta a szamóca kilóját, az Auchan 956-ért.

Egyre gyakoribbak a kánikulára emlékeztetõ napok, egy melegebb hétvégi napon már szép sorok állnak a fagyisnál - aki nem akar várakozni a gombócokra, vagy sokallja a bõven 100 forint fölötti egységárat a néhány dekás adagokért, az vehet dobozos jégkrémet otthonra. Nem kell sokat költeni: a Tescóban a Real Delights márka literje mindössze 229 forintba kerül. 249-ért az Intersparban Bambo márkájú fagyit vehetünk. az Auchanban hiába került csak 269 forintba a Limka, még így is a legdrágább volt a versenyben. Ezért a pénzért persze ne számítsunk fõzött kézmûves fagylaltra diódarabokkal és friss gyümölccsel.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Nem szezonális termék, de a szerkesztõségnek szüksége volt rá, így felmértük a ketchup-kínálatot is. Megdöbbentõ, de elég egy kétszázas egy egykilós flakonra: a lengyel Nektavit és a Tesco gazdaságos terméke ugyanis 1000 grammos kiszerelésben éppen 195 forintba kerül. Az Interspar legolcsóbb versenyzõje ugyanaz a Nektavit, de itt 239 forintot kértek érte. Meg is kóstoltuk a lengyel ketchupot - bár a fûszerek hiányoznak belõle, és valamivel kevesebb paradicsomot látott, mint drágább versenytársai, szükség esetén vállalható alternatíva, az ára pedig gyakorlatilag a márkás termékek töredéke.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!