2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Õsztõl indul a nemzeti mobilfizetésForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-16 10:30:37
A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. szakmailag vitathatónak tartja, azonban tudomásul veszi a Közbeszerzési Döntõbizottság (KDB) május elején kelt határozatát. A társaság a tervezett idõben, idén szeptember 30-án elindítja a Nemzeti Mobilfizetési Rendszert - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A Közbeszerzési Döntõbizottság megsemmisítette a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. ajánlati felhívását, amelyben a társaság 5 éves futamidõre, 800 millió forintos fejlesztési hitel felvételét kezdeményezte hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárással, emellett a döntõbizottság 5 millió forintra bírságolta a társaságot. A hitel a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez szükséges informatikai rendszer kiépítésének finanszírozását szolgálja.

A KDB döntésének indoklása szerint az ajánlatkérõ jogsértõ módon választotta meg a közbeszerzési eljárás fajtáját, mivel annak törvényi feltételei nem állnak fenn. Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás ugyanis csak akkor alkalmazható, ha a beszerzési igény váratlanul, hirtelen következik be, a döntõbizottság szerint azonban ez esetben az igény nem váratlanul merült fel.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. közleménye szerint az az egyes sajtóhírekben megjelent állítás, amely szerint a társaság megsértette a Közbeszerzési Hatóság felé fennálló tájékoztatási és adatközlési kötelezettségét, bizonyíthatóan valótlan, és sérti a társaság jó hírnevét.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. törvényben és kormányhatározatban foglalt kötelessége a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer felépítése és mûködtetése. A rendszer a magyar lakosság számára a közösségi közlekedéshez kapcsolódó közszolgáltatások mobilfizetéses elérését biztosítja, elsõ fejlesztési fázisában, 2013. szeptember 30-tól az országosan egységes rendszeren keresztül elérhetõ mobilparkolást, valamint az autópálya-használati díj mobilfizetését teszi lehetõvé - olvasható a közleményben.

A társaság közölte, hogy biztosítani fogja a rendszer szeptember 30-i elindulását, ezért az elkövetkezõ hetekben a legfontosabb partnereivel a szerzõdéskötések gyakorlati elõkészítésének szakaszába lép.

A rendszer tervezett idõben történõ indulásának elõkészítésérõl, valamint egy, a hazai mobilfizetési szokásokat felmérõ országos reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeirõl június elsõ felében tervez sajtótájékoztatót a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!