2024. április 24. Szerda, György.
 
Ketyeg az OKJ-bomba – Sokat spórolhat, ha most lépForrás: fn.hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-16 10:49:06
Õsztõl rá sem ismerünk az OKJ-rendszerre: átalakulnak vagy akár megszûnnek tanfolyamok, emelkedik a tandíj, és hosszabb lesz a képzési idõ is.  

„Szeptember 1-jén lép életbe az új Országos Képzési Jegyzék, amely több szakképesítésnél is lényeges változásokat hoz. Emelkednek a kötelezõen elõírt minimális óraszámok, így a tandíj is, illetve az is érvágás a hallgatóknak, hogy több szakma esetén is csak alacsonyabb szintû végzettség lesz megszerezhetõ" – sorolta a változásokat Murvai László, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. felnõttképzési igazgatója.

Ez utóbbira jó példa az adótanácsadó tanfolyam, amely a jelenlegi felsõfokú képesítés helyett õsztõl már „csak" emelt szintû szakképesítés-ráépülésnek minõsül. Ez azt jelenti, hogy a tanfolyam elsõsorban iskolai rendszerû képzésben teljesíthetõ, és érettségi végzettséghez kötött képesítésre épül. Murvai László elmondta: az adótanácsadói végzettség a régi szisztémához képest tehát alacsonyabb szintûnek számít majd, így a munkaerõpiaci értéke is várhatóan csökkenni fog.

Kétszer annyit fizethetünk

Egészen más a helyzet az államháztartási mérlegképes könyvelõk képzésénél. Itt ugyanis az új rendszer jelentõs óraszám-emelkedést hoz, ami egyet jelent a fizetendõ díjak drasztikus emelkedésével is. A jelenlegi – jellemzõen 180-200 órás – tanfolyam szeptembertõl már csak 320-480 órában lesz elvégezhetõ, így a jelentkezõk õsztõl nagyjából kétszeres részvételi díjjal számolhatnak. De például apénzügyi-számviteli ügyintézõi képzés az eddigi 3-4 szeresébe is kerülhet.

Átalakulhat a könyvelõi továbbképzés is

„Az államháztartási mérlegképes könyvelõi tanfolyam elvégzése a közeljövõben szükségessé válhat számos könyvviteli szolgáltatást végzõ, regisztrált mérlegképes szakember számára is" – vázolta aSaldo felnõttképzési igazgatója. Az esetükben ugyanis a továbbképzés átalakítása felerõsítette a szaktárca azon igényét is, hogy a szakterületi regisztráció összhangban legyen a könyvelõ tevékenységi területével. Jelenleg nincs olyan elõírás, hogy csak azon a (vállalkozási, államháztartási, pénzügyi, nonprofit, IFRS) szakterületen végezhet valaki szolgáltatást, amelyen a nemzetgazdasági tárcánál regisztrálva van, mindössze az éves továbbképzés teljesítésénél vannak speciális követelmények.

„Ha a jogszabályi elõírások úgy változnak, hogy a költségvetési területen dolgozó könyvelõknek rendelkezniük kell államháztartási szakon lévõ regisztrációval is, akkor ez több ezer szakembert érinthet. Így számukra az elõrelátás akár százezres megtakarítást is jelenthet, ha a tanfolyamot még most, az óraszám-emelkedés elõtt megkezdik" – javasolta Murvai László.

Gyér a kereslet

Forráshiány miatt egyelõre alacsony a jelentkezési hajlandóság, inkább az érdeklõdések jellemzõek. A jelentkezések felfutása csak az új OKJ hatályba lépése elõtt várható, fõleg azoknál a képzéseknél, amelyeknél emelkedik az óraszám. „A munka mellett tanulók körében jelenleg is a szombati képzések a népszerûek. Ez azonban a legnagyobb óraszámú szakképesítésnél akár 2 évnél hosszabb idõszakot jelenthet majd, így ebben az esetben az iskolarendszerû képzés már valós alternatíva lehet" – válaszolta kérdésünkre a szakértõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!