2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Elvonhatja az állam a nyugdíjunkat, de nem ígyForrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-18 16:37:00
2013. július 1-jétõl szüneteltetik a közszférában nyugdíj mellett dolgozók nyugdíjának folyósítását mindaddig, amíg a munkaviszonyuk fennáll. Az ombudsman szerint a nyugdíjszabályok ilyen változtatása szemben áll a tulajdonhoz való joggal, a vagyoni értékû jogok védelmével, ezért a módosítás megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

A nyugdíj szerzett jog

Szabó Máté
Szabó Máté

A nyugdíjszabályok változását követõen nagyszámú panasz érkezett az ombudsmanhoz, magánszemélyektõl, érdekképviseleti szervektõl - közöttük a Pedagógusok Szakszervezetétõl, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléstõl, a Magyar Orvosi Kamarától, a SOTE Közalkalmazotti Tanácsától. A kettõs juttatás tilalmának bevezetése a legtöbb panaszos szerint diszkriminatív, mert csak a közszférára, az állam által foglalkoztatottakra vonatkozik és a magánszférára nem terjed ki. A nyugdíj szerzett jog, ami nem vonható el, illetve sérelmezték azt is, hogy a tilalom a már nyugdíjban lévõkre is vonatkozik, nem csak a jövõben nyugdíjassá válókra. Más panaszban pedig az állt, hogy a nyugdíjat az arra jogosultak nem szociális rászorultság alapján kapják, hanem a hosszú idõn át teljesített befizetésekkel megvásárolták maguknak.
Egy panaszos kifejtette, hogy a munkavállalók évtizedeken át eleget tettek a járulékfizetési kötelezettségüknek, és most, hogy az államnak kellene eleget tennie a saját kötelezettségének, olyan új feltételt visz a rendszerbe, ami rontja a korábbi befizetõk helyzetét.

Szabó Máté ombudsman az indítványában nem azt vizsgálta, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása alkotmányos-e, hanem azt, hogy védelem alatt állnak-e a folyósított nyugdíjak. A biztos a szabályozást és a panaszokat áttekintve arra a következtetésre jutott, hogy a jogosultsági feltételek teljesítését követõen folyósított nyugdíjra való jogosultság vagyoni értékû jog, amely a tulajdonhoz való jog alkotmányos védelme alatt áll. Ezt támasztják alá az Alkotmánybíróság nyugdíjrendszert érintõ, nagy jelentõségû határozatai is - tudta meg a Privátbankár a hivatal sajtóosztályától. 

Meg lehet vonni tulajdonjogot - de nem így

A nyugdíjállamosítást nem kajálta be Brüsszel
A Bizottság magyar képviselete elmagyarázza, miért nincs kettõs mérce Magyarországgal szemben: hiába a látványos szufficit, ha valójában ellazáskodtuk a 2011-es évet. Volt mibõl.
Brüsszel és a nyugdíjforintok >>>

A tulajdonhoz való jog nem korlátozhatatlan alapjog, de a korlátozásra csak közérdekbõl, azzal arányosan kerülhet sor. Az ombudsman álláspontja szerint sérül az arányosság követelménye, ha a nyugdíjrendszerben rövid idõn belül jelentõs mértékû változást vezetnek be, egy újabb elem fennállása miatt késõbbi idõpontra tolva a nyugdíj kifizetését. Az öregségi nyugdíj folyósítása és egy munkaviszony fennállta között ugyan szociális szempontból van összefüggés, de a tulajdonviszony, a vagyoni értékû jogok védelme szempontjából nincsen alkotmányjogilag értékelhetõ összefüggés a két körülmény között. 

Aránytalan a megszerzett tulajdon védelmét rövid idõn belül és teljes mértékben megvonni egy olyan körülmény alapján, amely a tulajdonvédelem szempontjából nem értékelhetõ – mutatott rá indítványában az ombudsman. Szabó Máté mindezekre tekintettel a kettõs juttatás tilalmának megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az ombudsman mindehhez azt is hozzáette, hogy az elmúlt években a nyugdíjrendszer gyökeres változáson ment át, ennek részei a most támadott rendelkezések is. Az ilyen nagy jelentõségû, sok embert, jelenlegi és jövõbeli nyugdíjasokat érintõ változásoknak át kell esniük az Alkotmánybíróság vizsgálatán, úgy, ahogyan az a rendszerváltást követõen a nyugdíjrendszer minden jelentõs módosulásakor megtörtént.

Új nyugdíj-megállapítások számaÖsszesEbbõl öregségi200020012002200320042005200620072008200920102011060 000120 000180 000240 000
Forrás: KSH/Privátbankár

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!