2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Rezsicsökkentés: megbüntethetik, aki nem csökkenti az árakatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-05-21 13:47:41
Kiterjesztették a fogyasztóvédelmi hatóság ellenõrzési és szankcionálási jogkörét.

Júliustól jön a rezsicsökkentés újabb hulláma: a kéményseprés díjának csökkentésérõl is döntött a kormány, a módosítás az egy egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehetõ legmagasabb, 4000 forintos összeget 50 százalékkal 2 ezer forintra mérsékli.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenõrzõ munkacsoport elnöke az M1 Ma reggel címû mûsorában azt mondta: a rezsicsökkentés egy átlagos családnak évente 90-95 ezer forintos megtakarítást jelent. Kiemelte, nemcsak a kéményseprés, de a szennyvíztisztítás díját is mérsékli a kormány, a pénteken benyújtott törvényjavaslatban „komoly fogyasztóvédelmi lépések” is szerepelnek – hangsúlyozta az országgyûlési képviselõ hozzátéve, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság ellenõrzési és szankcionálási jogkörét terjesztették ki a fogyasztók védelmében. Ha a hatóság sérelmet állapít meg – például nem megfelel tájékoztatásért, vagy nem megfelelõ számlakép használata esetén, vagy nem csökkenti az árakat -, büntetést szabhat ki vagy 10 ezer forint kötbért rendelhet ki.

Német Szilárd közölte, mára jóval kevesebb a panasz a rezsicsökkentést illetõen a lakosság körében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ha a számlával kapcsolatos probléma merül fel, elõször a szolgáltatóhoz kell fordulni, ha vele nem tudnak megegyezni, akkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz vagy a Magyar Energetikai és Közmû szabályozási Hivatalhoz.

Arra a felvetésre, hogy a szolgáltatók kivonulhatnak a piacról, Németh Szilárd azt mondta: a minisztériumban készülnek számítások, és forgatókönyvek különbözõ lehetõségekre, azonban nem hiszi hogy ez bekövetkezne, hiszen „bõségesen megszedik magukat” – fogalmazott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!