2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ennyivel nõhetnek idén a bérekForrás: mfor.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-22 11:46:56
Megszületett az idei bérajánlás, melynek alapjául a kormány áprilisi konvergencia jelentése szolgál. Jó esetben akár fél százalékkal költhetnek többet a dolgozók.

Kicsit késve talán, de megszületett az országos bérajánlás a 2013. évre vonatkozóan, jelentették be kedden délelõtt egy sajtótájékoztató keretén belül. Gaskó István, a Liga szakszervezetek elnökének elmondása szerint azt javasolják, hogy a munkavállalók és a munkaadók olyan bérmegállapodást kössenek, mellyel megõrizhetõ a nettó keresetek reálértéke. Ennek alapjául a konvergencia programban szereplõ 3,1 százalékos infláció szolgál.

E-mail marketing hatékonyan - Gyakorlati tippek és esettanulmányok - XIV. Mfor Marketing Konferencia, május 28.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének fõtitkára azonban pontosított, mivel konkrét szám nem szerepel az ajánlásban, az alapot pedig nem önmagában az infláció, hanem a konvergencia programban feltüntetett gazdasági mutatók képezik. Így az idei évre várható gazdasági növekedés, az infláció, a munkanélküliség és a háztartások fogyasztása, melyeket önmaga is hangsúlyozott. Azt azonban fontosnak tartotta kiemelni, hogy kihagyás és változtatás nélkül elfogadták és beépítették az ajánlásba a vállalkozások szempontjából 4 fontos kritériumot, mely a bérajánlás kereteit is meghatározta. Ez pedig: a vállalkozások jövedelemtermelõ képessége, a versenyképessége, a költségviselõ képessége, illetve az tény, hogy csakis úgy lehet szó bérfejlesztésrõl, ha az a munkahelyek rovására nem megy.

Magasabb fizetést szeretne?

Reálnövekedés is lehet...

Ugyan ez csak egy lehetõség, egy ajánlás a munkáltatók számára, tekintve az idei inflációs várakozásokat, ennek elfogadása esetén nemcsak a nettó reálkeresetek szinten tartása, de egy kisebb mértékû reálszintû emelkedést is tapasztalhatnak a munkavállalók a hazavitt összegnél. Ennek oka ugyanis, hogy a legfrissebb makrogazdasági prognózisok alapján a kormány a maga 3,1 százalékos inflációs várakozásával az egyik legpesszimistábbnak számít. Ráadásul ahhoz, hogy ez megvalósuljon, az év második felében ehhez legalább 5 százalék körüli árindex kellene. Emellett a júliustól életbe lépõ újabb rezsicsökkentések tovább mérsékelhetik az inflációt.

Nála rosszabbnak a helyzetet egyedül az IMF látja, a szakembereik 3,2 százalékos pénzromlási ütemmel kalkulálnak 2013 vonatkozásában. Ugyanakkor a GKI szerint sem kúszik 3 százalék alá az infláció mértéke. Az optimisták, úgy mint MNB, Európai Bizottság és a Századvég Gazdaságkutató sorrendben 2,6 , 2,6 , és 2,8 százalékos fogyasztói árindexszel számol. Utóbbiak megvalósulása esetén tehát durván egy fél százalékos reálszintû növekedés is "benne van a pakliban".

100 ezer forintos bruttó bérnél alapesetben 65 500 forintos nettó keresetet vihet haza az alkalmazott, ami a bérajánlás elfogadása és az emelés végrehajtása után 103 100 forintra emelkedik, amibõl már 67 531 forintot kap a dolgozó. Nominálisan a különbség tehát 2031 forint.

Munkát keres? Válasszon több ezer álláslehetõség közül!

Az átlaghoz közeli fizetés, vagyis a legutóbbi statisztika alapján a 216 ezer forint konvergencia programban szereplõ inflációs várakozás mértékével történõ emelése esetén 222,7 ezer forintra emelkedik. A nettó kereset pedig 141 480 forintról 145 869-re nõ, vagyis 4389 forint pluszból takarékoskodhat az adott dolgozó.

Székely Sarolta

mfor.hu

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!