2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A családi adózás sem segít a gyerekvállalásonForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-23 09:53:38
Elõzetes adatok szerint 2013 I. negyedévében 21 032 gyermek született, 4,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - jelentette a KSH. A halálozások száma 33 608 volt, ami 6,1 százalékos csökkenést jelent 2012. január-márciushoz viszonyítva. A természetes fogyás 12 576 fõ volt, 1116-tal kevesebb az egy évvel ezelõttihez képest.

Elõzetes adatok szerint az év elsõ három hónapjában 21 032 gyermek született, ami 4,8 százalékkal, - 1066 újszülöttel - maradt el az elõzõ év azonos idõszaktól. A születésszám az elsõ negyedév mindhárom hónapjában csökkent, legnagyobb mértékû - közel 8 százalékos - visszaesés február hónapban volt. A szökõnaphatástól megtisztított I. negyedévi születésszám-csökkenés 3,7 százalékos volt.

A halálozások száma 6,1 százalékkal csökkent, ami az elõzõ év azonos idõszakához viszonyított 2182-vel kevesebb halálozásból adódott. A januári alig másfél százalékos csökkenést követõen februárban 7,6, márciusban pedig közel 9 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. A szökõnaphatást figyelembe véve a halálozások I. negyedévi száma 5 százalékkal mérséklõdött.

A családi adózás sem segít a gyerekvállaláson


Az elsõ negyedévben számottevõen kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel ezelõtt. Az év eleji hónapok korábban sem tartoztak a házasságkötések kedvelt idõszakához, de az elsõ három hónap 3769 házasságkötése közel 9 százalékkal, 370 friggyel maradt el az elõzõ év azonos idõszakától, és hosszú idõ óta a legalacsonyabb érték, amit az I. negyedévben regisztráltak. Az elsõ két hónapi jelentõs, több mint 12 százalékos visszaesést követõen márciusban 4,6 százalékra mérséklõdött a csökkenés üteme. A házasságkötések szökõnaphatástól megtisztított I. negyedévi száma 7,9 százalékkal maradt el 2012 azonos idõszakától.

A szezonálisan igazított adataik azt mutatják, hogy a gyerekszületések száma tavaly folyamatosan csökkent. A családi adókedvezmény a tudatos gyerekvállalási döntésekre gyakorolt hatása legkorábban 2011 második felétõl jelentkezhetett a születések számában, azóta viszont stagnál, illetve csökken a születések száma. A nemzetközi tapasztalatok alapján feltételezhetõ, hogy hosszabb távon lesz ösztönzõ hatása az állami transzfereknek, de rövid távon egyértelmûen azt mutatják a számok, hogy nincs ilyen hatás.

A családi adózás sem segít a gyerekvállaláson


Ezer lakosra 8,6 élveszületés és 13,8 halálozás jutott. Az elõbbi 0,4, az utóbbi 0,7 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 1,5 ezrelékes értéke 0,2 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A természetes fogyás mértéke a 2012. január-márciusi 5,5 ezrelékrõl 5,2 ezrelékre mérséklõdött. Az év elsõ három hónapjában ezer élveszületésre 4,8 csecsemõhalálozás jutott, ami 0,8 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A halálozások csökkenése nagyobb mértékû volt, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklõdött, és a 2012. I. negyedévi 13 692-vel szemben 2013 elsõ három hónapjában 12 576 fõt tett ki.

Régiós helyzet

A születések és halálozások száma régiónként különbözõ mértékben változott. A születésszám valamennyi régióban csökkent, ennek mértéke Közép- és Észak-Magyarországon volt a legjelentõsebb (6,9, illetve 5,6 százalék), Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön pedig a legkisebb (egyaránt 2,1 százalék). A halálozások száma is minden régióban mérséklõdött, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, 12,7 százalékkal, Dél-Dunántúlon viszont alig változott, csak 0,9 százalékkal csökkent.

Mindezek következtében 2013 elsõ három hónapjában a természetes fogyás üteme öt régióban mérséklõdött, kettõben pedig tovább nõtt. Dél-Alföldön az enyhébb születésszám-csökkenés és a jelentõsen visszaesõ halálozások következtében közel 23 százalékkal mérséklõdött, Közép-Magyarországon és Dél-Dunántúlon viszont - fõleg a halálozások átlagosnál kisebb mértékû csökkenése miatt - némileg növekedett a természetes fogyás üteme. A házasságkötések száma hat régióban csökkent, a legnagyobb mértékben Nyugat-Dunántúlon (21,2 százalék), egy régióban, a Dél-Dunántúlon viszont számottevõen, több mint 13 százalékkal emelkedett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!