2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Így dõl be egy teljes magyar ágazat: tízezrek állása veszélybenForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-23 09:54:46
A tégla- és cserépgyártás mintegy 60 százalékkal zuhant 2008 óta, de más építõanyag-gyártók sincsenek jobb helyzetben: az ágazat nem áll messze attól, hogy több építõanyag gyártása teljesen megszûnjön Magyarországon - jelentette ki a Magyar Téglás Szövetség elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A lakásépítési tetõfedõ anyagok piaca 2008 óta évi 14 ezer négyzetméterrõl a felére csökkent, eddig 240 munkavállalót bocsátott el az ágazat. A téglaipar teljesítménye 1,1 milliárd téglaegységrõl 500 millióra esett vissza, és mindössze 3-4 gyártó mûködik még. A tégla-, cserép- és betonipar létszáma 14 ezer fõrõl 7 ezerre csökkent - ismertette az adatokat Kató Aladár.

Az idei elsõ negyedéves adatokból arra lehet következtetni, hogy 2013-ban 5 ezer lakás épül, holott az 1929-33-as nagy gazdasági válság legrosszabb évében is 17 ezer volt az új lakások száma - ismertette az adatokat Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület elnöke.

Mind az építõanyag-gyártók, mind pedig az egyesület célja az, hogy állami szinten legyen gazdája a lakásügynek - emelte ki az elnök. Ez lehet egy hivatal vagy miniszteri biztos is, aki hosszú távú stratégiát készít. A következõ uniós költségvetési idõszakban ugyanis jelentõs támogatást lehet lehívni a meglévõ épületek energetikai felújítására.

A másik közös cél az, hogy az új lakások áfáját kapják meg szocpol támogatásként a vásárlók, építkezõk. Jelenleg ennek a fele jár ezen a címen.

Maráczi Zsolt elmondta, hogy a kormánytól - a lakásépítés bõvítését sürgetve - mindig azt a választ kapják: 480 ezer lakás üresen áll. Rámutatott azonban, hogy ezek 10 százaléka mindig átmenetileg üres, mert eladás alatt áll, felújítják vagy költözés miatt nincs még új lakója. Az üres lakások között szerepel a feketén bérbe adott, az irodaként használt lakás, illetve a lakásként bejelentett nyaraló is - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!