2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Karambol és botrány a pekingi paralimpiánForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-09-10 10:19:34
Címkék: Sport, paralimpia
Példátlan módon új futamot írt ki a nemzetközi bizottság a pekingi paralimpia nõi 5000 méteres kerekesszékes döntõjében, miután a hétfõi fináléban, 500 méterrel a táv vége elõtt bukás következtében hatan is kiestek. A végsõ gyõztes kanadai Diane Roy igazságtalannak érzi a döntést. A legmeglepõbb az egészben, hogy a dobogósok kedden már az érmeket is átvehették.

Bár már az érmeket is kiosztották, a nemzetközi szövetség "újrajátszást" rendelt el a nõk 5000 méteres kerekesszékes atlétikai döntõjében. A hétfõi fináléban 100 méterrel a célvonal elõtt - 500 méterrel a viadal vége elõtt - óriási bukást láthatott a pekingi stadion közönsége.

A négy éve ezüstérmet szerzõ svájci Edith Hunkeler bukott, s magával rántott még öt versenyzõt, köztük a 2004-es paralimpia aranyérmesét, a japán Tucsida Wakakót, illetve a harmadik helyezett amerikai Cheri Blauwet-t.

Mindössze öten értek célba, a végsõ gyõzelmet a kanadai Diane Roy szerezte meg. Az érmeket kedden annak rendje, s módja szerint át is adták, majd a versenybizottság meglepetésre úgy döntött, új futamot ír ki. Ezen Hunkeler kizárás miatt nem indulhat, de várhatóan Tucsida Wakako sem lehet ott a rajtnál, ugyanis a baleset után kórházba került.

"Ez a döntés igazságtalan a csapattal, az edzõmmel és velem szemben is" - nyilatkozta Diane Roy. "Mi történik, ha a jövõben baleset történik? Minden egyes versenyszámot megismételnek? Egyszerû baleset volt, olyan, amely gyakran megtörténik. Ez játék, tudjuk, hogy megtörténhet bármi" - tette hozzá, megerõsítve, bár 400 méteren is rajthoz áll, továbbra is az 5000 métert tartja a legfontosabbnak, így természetesen újra nekivág a távnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!