2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Bármikor választható lesz az árfolyamgátForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-28 09:15:00
A parlament döntése alapján a jövõben bármikor igényelhetõ lesz az árfolyamrögzítés, amelyet a nagycsaládosok húszmillió forintnál nagyobb összegû devizahitel esetén is kérelmezhetnek.

Eredetileg május 31-éig lehetett volna választani az árfolyamgátat, a Fidesz frakcióvezetõje, Rogán Antal és párttársa, Dióssi Csaba azonban indítványozta, hogy helyezzék hatályon kívül az árfolyamrögzítés igénybevételének határidejét, legyen folytonos a belépés lehetõsége.

A kormánypárti képviselõk vasárnap benyújtott kezdeményezését az Országgyûlés - a házszabálytól eltérve - már hétfõn elfogadta, ellenszavazat nélkül.

Selmeczi Gabriella és Pálffy István módosító javaslatára a három vagy több gyermeket - a devizakölcsön fedezetéül szolgáló ingatlanban - nevelõ nagycsaládosok akkor is részt vehetnek az árfolyamrögzítésben, ha hitelük összege a folyósításkori árfolyamon számítva meghaladta a húszmillió forintot.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségébõl adódó összeg egy gyûjtõszámlán halmozódik, amelyet az eddigi szabályok szerint legkésõbb 2017. július 1-je után kell kedvezményes feltételekkel törleszteni. A parlament azonban hétfõn azt az MSZP módosító javaslatát is elfogadta, amely törli a törvénybõl 2017-es határidõt, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet majd alkalmazni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!