2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mennyit kell fizetni a tévéért a digitális átállás után?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-05-31 10:43:34
Nem lesz fogható az eddig megszokott módon a köztévé és két másik kereskedelmi csatorna, egy set-top-box nevû kiegészítõvel szinte minden esetben modernizálhatjuk az otthonunkat, de vajon érdemes befektetni a tízezres készülékbe?

A digitális átállás elengedhetetlen, a felszabadult frekvenciáknak köszönhetõen bõvülhet a hazai mobilinternetes szolgáltatás, de a váltásra uniós vállalás miatt is szükség van. A rászoruló családok támogatást kaphatnak, melynek keretében beltéri egységet és szerelést igényelhetnek. Az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolása 2013-ban két ütemben történik meg, 2013. július 31-én és 2013. október 31-én a lekapcsolási térképen jelzett területeken. Ettõl kezdve Magyarországon már csak a digitális adások vételére lesz lehetõség.

413 ezer háztartásnak kell döntenie, hogy valamilyen havidíjas szolgáltatásra fizet elõ vagy pedig a jelenlegi készülékéhez vásárol egy olyan kiegészítõt, amivel továbbra is nézni tudja az eddig elérhetõ 3 csatornát és még további 4-et. A kezdeti befektetések után ezek továbbra is ingyenesek lesznek.

29241_31-terkep_atallas.png
MindigTV-nek nevezik a földfelszíni ingyenes sugárzást, így 7 csatornát lehet fogni ingyen. Az MindigTV Extrával még további csatornák érhetõek el, de ezért már fizetni kell, a kezdeti akciók után a listaárat, ami Alapcsomag esetén 1399 forint, Családi csomag esetén 2599 forint. Ezekért az összegekért már több más digitális TV szolgáltatónál találhatunk elõfizetést és nem kell kifizetnünk földfelszíni sugárzás vételéhez elengedhetetlen dekódert és az antennát, minden szükséges eszközt a szolgáltatók nyújtanak. Az alternatív szolgáltatók ajánlata különösen csomagban, telefon és internet elõfizetés mellett lehet kedvezõbb.

A településeden elérhetõ szolgáltatók listáját akár most is megtalálhatod az interneten, itt tudod megnézni a jobb oldalt lévõ keresõben. A Fenti listaárakhoz képest akár olcsóbb szolgáltatót is találhatsz és a felesleges berendezések beszerzése is feleslegessé válik.

Ha a jelenlegi formájában elõfizetés nélkül kívánjuk tovább nézni a tévénket, akkor vagy vevõegységet (DVB-T MPEG-4 HD tuner) tartalmazó tévére vagy egy set-top-boxra van szüksége. Ha esetleg új tévé vásárlását is terveztük mostanában, akkor elkerülhetõ az új egység beszerzése, hiszen a jel átalakítására alkalmas dekódert a modern tévék többsége tartalmazza, érdemes erre rákérdezni a boltban. Az új sugárzás egyébként szebb képet és nagyobb felbontást is jelent, így a modern tévéken az alap csatornákat is jobb minõségben élvezhetjük.

29241_60909_f9ad86b9a5.jpg
A set-top-boksz megvásárlása után a legtöbb antennával elérhetjük a digitális csatornákat, szobaantennát viszont elsõsorban csak a jeladók közelében ajánljak. A beltéri egység körülbelül 10 ezer forintba kerül, de egy két ezer forinttal többért olyan egységet is vásárolhatunk, mely késõbb elõfizetési díjért cserébe több csatorna vételére is alkalmas. Ehhez bõvítõkártyát kell vásárolnunk valamelyik árusító üzletben.

A beszerelés konkrétan néhány perces mûvelet abban az esetben, ha megfelelõ antennánk van. Az eddig a tévébe csatlakoztatott "banándugónak" nevezett csatlakozót ezentúl a megvásárolt set-top-boxba kell kötni, míg azt a leírás szerint csatlakoztassuk a tévéhez. ez után már szinte azonnal élvezhetjük a megszokott csatornák mellett megjelent további négy adót.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!