2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Fizethetünk az elszakadt pénzzel? Hol váltják be?Forrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-03 09:30:16
A Magyar Nemzeti Bank évente 40-50 tonnányi megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból, az elhasználódott bankók pótlása évente a 6 milliárd forintot is elérheti. A bankjegyek ugyanis a leggyakrabban a nem megfelelõ kezelés (gyûrés, hajtogatás, firkálás, nedvesség) miatt válnak forgalomképtelenné, ezért is fontos, hogy vigyázzunk rájuk. A Pénzcentrum.hu mutatja, mire figyelj.

Egy bankjegy átlagos élettartama 4-5 év. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogszabályban határozza meg a valódiság és a forgalomképesség vizsgálatára vonatkozó elõírásokat. A vonatkozó rendelet részletesen rögzíti azon szempontokat (például szakadás, szennyezõdés mértéke), amelyek alapján a bankjegyek és érmék forgalomképesnek vagy forgalomképtelennek minõsítendõk. Amennyiben e minõsítés végeredményekor a bankjegyeket forgalomképtelennek minõsítik, úgy e bankjegyeket a hitelintézeteknek, a pénzfeldolgozó szervezeteknek és a postának is az MNB hez be kell szállítaniuk.

Megváltoznak a magyar bankjegyek! Mi lesz az újdonság? - KATTINTS!

Az ily módon elhasználódott bankjegyek pótlásáról azonban gondoskodni kell, ami jelentõs bankjegygyártatási kiadást jelent. Ez az összeg éves szinten akár 6 milliárd forint is lehet. Évente 40-50 tonnányi megrongálódott, elhasználódott bankjegyet vonnak ki a forgalomból.

Óvjuk bankjegyeinket!

Érdemes tehát kellõ figyelmet fordítanunk bankjegyeink megfelelõ tárolására és kezelésére. A legfontosabb a helyes tárolás, azaz hogy papírpénzünket tároljuk tiszta, száraz, megfelelõ méretû helyen - elvileg ilyen például a pénztárcánk.

Lehetõleg kerüljük a nem megfelelõ helyen - például kisméretû borítékban, vagy zsebben - történõ tárolást.

 


Fotó: Pénzcentrum.hu


Ne gyûrjük, ne tépkedjük, ne vágjuk el, ne vágjuk szét, és ne is írjunk bankjegyeinkre - tanácsolja az MNB. Lehetõleg ne mossuk ki, illetve ne fogjuk meg szennyezett kézzel bankjegyeinket.

Mi történik a hiányos, szennyezett, sérült pénzzel?


A nehezen felismerhetõ, valamint a sérült (hiányos, szakadt, ragasztott, szennyezett, stb.) forint bankjegyeket, illetve érméket az MNB-n kívül a hitelintézetek és a postahivatalok kötelesek beváltani
címletváltás keretében. Nem kötelesek átváltani viszont azt a forintbankjegyet vagy -érmét, amelynek a valódisága, illetve névértéke nem állapítható meg egyértelmûen, továbbá a szándékosan megcsonkított (pl. félbevágott, átlyukasztott, esztergált) forintérmét. A nehezen felismerhetõ, valamint a sérült forintbankjegyet és forintérmét fizetési mûvelet során azonban senkinek (tehát például a boltosoknak) sem kötelezõ elfogadnia.

Hiányos forintbankjegynek minõsül az a lyukas bankjegy, amelynek felületén legalább egy látható (10 mm2-nél nagyobb területû) lyuk található, valamint az a csonka bankjegy, amely esetében a hiányzó rész meghaladja a ± 3 mm-t. 

Sérült bankjegyrõl beszélünk, ha a bankjegy állapota fizikai (mechanikai) vagy vegyi hatásra, illetve bármilyen egyéb más módon megváltozott, pl. a kémiailag (vegyszerrel), biológiailag, vagy a pénzlopás megelõzésére használt biztonsági eszközök mûködésbe hozatala (például festékpatron az ATM-ben) miatt szennyezett, lyukasztott, kimosott bankjegy.

Nehezen felismerhetõ érme az a forintérme, amely megkopott, jelentõsen elszínezõdött, illetve a külsõ felületének állapota nem teszi lehetõvé a névérték vagy az érmekép felismerését (pl. korrodált forintérme). Sérült érme az a forintérme, amely eredeti alakját elveszítette.

Hiányos sérült forintbankjegy abban az esetben váltható át, ha a bankjegynek több mint 50 százalékát benyújtják.

Azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból. Az ily módon bevont bankjegyet az MNB 30 naptári napig õrzi, majd megsemmisíti.

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb pénz Magyarországon - KATTINTS!


A 30 naptári napos õrzési idõ alatt azonban benyújthatjuk az adott bankjegyhez tartozó, késõbb fellelt hiányzó rész(eke)t, csatolva a már benyújtott bankjegyrészre vonatkozóan az MNB-tõl kapott elismervényt. Amennyiben az MNB által õrzött és az utóbb benyújtott bankjegyrész(ek) bizonyíthatóan azonos bankjegyhez tartoznak, és együtt a bankjegy 50 százalékánál nagyobb felületét teszik ki, az MNB a hiányos bankjegyet névértéken törvényes fizetõeszközre váltja át.

A hitelintézetek és a postahivatalok az ügyfelektõl térítésmentesen veszik át azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, majd azokat bevonás és megsemmisítés céljából az MNB részére továbbítják.

Az MNB a nehezen felismerhetõ, valamint a sérült bankjegyeket és érméket törvényes fizetõeszközre a lakossági pénztárában költségmentesen váltja át ügyfelei számára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!