2024. április 24. Szerda, György.
 
Magyarország lehet a leggyengébb láncszem a régióbanForrás: investor.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-04 12:04:26
A régiós országok között Magyarországon lehet a legalacsonyabb a gazdasági növekedés 2013-ban - véli a Moody's. A hitelminõsítõ elsõsorban a kiszámíthatatlan hazai adó- és gazdaságpolitikával indokolja a magyar GDP-bõvülésre vonatkozó pesszimista elõrejelzését, ami miatt az államadósság csökkentése is akadozhat. További negatívum, hogy a GDP-arányos államadósság és bruttó finanszírozási igény szintén Magyarországon lehet a legmagasabb a régióban idén.

Lemaradhat Magyarország a régiótól

Pesszimista kilátásokat fogalmazott meg Magyarországgal kapcsolatban a Moody's. A hitelminõsítõ régióra kiadott jelentése szerint a szomszédos országokénál alacsonyabb lehet a magyar gazdaság idei növekedése. A hitelminõsítõ 0,2 százalékos magyar GDP-bõvülésre számít idén, elsõsorban a kormány kiszámíthatatlan adó- és gazdaságpolitikája, és a nagy részben emiatt rossz befektetõi környezet következtében. Az egyes szektorokat sújtó különadók, a rezsicsökkentés és hasonló intézkedések, valamint az akár naponta változni képes adózási környezet távol tarthatja a befektetõket Magyarországtól, ami visszafogja a gazdasági növekedést.

Ezt támasztja alá, hogy a KSH pénteken közzétett statisztikái szerint éves összevetésben 8,7 százalékkal estek vissza a hazai beruházások áprilisban, míg negyedéves alapon 3,8 százalék volt a csökkenés. A beruházások élénkülése nélkül viszont nem valószínû, hogy igazán tartós és érdemi növekedés köszönthetne be hazánkban.

Forrás: [origo]

Ezzel pedig Magyarország lemaradhat a régiótól, ahol a 0,2 százaléknál "vaskosabb" gazdasági növekedésre számít a Moody's a következõ két évben.

Forrás: [origo]

A mérsékelt GDP-növekedés pedig nehezítheti a magyar államadósság csökkentését is, mely 79,7 százalékon alakulhat idén a GDP-arányában a hitelminõsítõ szerint. A magyar bruttó GDP-arányos finanszírozási igény pedig 19 százalékos lehet, ami az elõzõ adattal együtt a legmagasabbnak számíthat majd a régióban.

A Moody's kiemeli, a magyar túlzottdeficit-eljárás (EDP) megszüntetése a kormány erõfeszítéseinek elismerése, melyeket a költségvetési hiány leszorítására tesz. A következõ két évben az Európai Unió által elõírt 3 százalék alatt maradhat a hiány, azonban annak fenntarthatóságát további kockázatok övezik, mivel a hiány csökkentését súlyos árak megfizetése révén érte el a magyar kormány. Nagy részben a szektorokat sújtó különadók eredményezték a rendkívül gyenge beruházási adatokat, és emiatt lesz alacsony a gazdasági növekedés is.

Forrás: [origo]

Varga másként gondolja

Varga Mihály viszont vélhetõen nem osztja a Moody's pesszimizmusát, legalábbis a Népszabadságnak adott múlt heti interjújából ez derül ki. A nemzetgazdasági miniszter ugyanis szeretné, ha a hitelminõsítõk felülvizsgálnák Magyarország adósbesorolását, bár kiemelte, egyelõre nincs információjuk egy ilyen lépésrõl. Varga szerint az EDP alóli kikerülés sikere, az ötszázmilliárd forintos uniós források megmentése, és az államháztartási hiány 3 százalék alá szorítása a hitelminõsítõket is pozitív lépésre kényszeríti, ami után kedvezõbben fogják megítélni hazánkat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!