2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Azonnali átfogó vetõmag-ellenõrzést rendelt el a miniszterForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-04 12:11:00
Azonnali hatállyal átfogó vetõmag-, illetve vetésellenõrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségû GMO-s (génmódosított) kukorica-vetõmag érkezett illegálisan Magyarországra, jelentette be Fazekas Sándor, írja az MTI.

A miniszter kiemelte: Magyarország GMO-mentességének fenntartása elsõrendû nemzeti érdek, és az elmúlt két évben is már több ezer hektárnyi kukoricát kellett kitárcsázni emiatt.

Most az ellenõrzés arra irányul, hogy megállapítható legyen, vetettek-e el a gazdálkodók ilyen vetõmagot, illetve van-e az országban GMO-val szennyezett kukorica - mondta.

Felhívta azoknak a gazdálkodóknak a figyelmét, akik esetleg GMO-s vetõmagot vetettek, hogy sürgõsen tárcsázzák ki, mert ha az ellenõrök megtalálják, megbüntetik õket.

Fazekas Sándor utalt arra, hogy GMO-val szennyezett kukorica vetésérõl az ország keleti részébõl érkeztek jelzések. Az MTI kérdésére válaszolva közölte: a szennyezett vetõmag az országba a keleti határon keresztül jutott be, de azt, hogy honnan érkezett, a vizsgálatnak kell kiderítenie. A GMO-s vetõmagot nem cégek hozták be - emelte ki. Az országba hivatalosan behozott vetõmagokkal nem volt gond, ezt az eddigi vetõmag-ellenõrzések is igazolták - hangsúlyozta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!