2024. április 24. Szerda, György.
 
Így szórják ki a bankok a bedõlt ingatlanokatForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-05 11:49:36
A nem teljesítõ hitelek aránya a válság kezdete óta a tavalyi év elsõ feléig mind a háztartási, mind a vállalati hitelek esetében növekedett. 2012 második felében azonban már stagnálás, illetve némi korrekció jelei mutatkoznak. Köszönhetõ ez többek között annak is, hogy a bankok intenzívebben kezdenek el foglalkozni a portfóliótisztítással. Az ismert bírósági végrehajtás mellet új utakat is keresnek, amelynek az alapja a szabadpiaci értékesítés, nem csak a lakóingatlanok esetében.

Az MNB statisztikái szerint a válság óta folyamatosan növekvõ nem teljesítõ hitelek arányában a tavalyi év második felében már némi javulás volt látható. A vállalati hitelek esetében a tavalyi év harmadik negyedévében mért 20,75 százalékról 19,05 százalékra csökkent a 90 napon túl lejárt hitelek aránya, nagy részben a bankok portfoliótisztítási lépéseinek köszönhetõen. A nem teljesítõ hitelek aránya az utolsó negyedévben csökkent mind a projekthitelek, mind a nem ingatlanprojektekhez köthetõ vállalati hitelek esetében.

A háztartási hitelek esetében 2012 második negyedévében mért 16,2 százalékról, részben az állami (árfolyamgát, nem teljesítõ deviza hitelek forintra váltása), részben a banki, hiteleseket segítõ programoknak köszönhetõen, a harmadik negyedében 15,5 százalékra csökkent a 90 napnál hosszabb késedelemben lévõ hitelek aránya, ahonnan az utolsó négy hónapban ismét minimálisan növekedett.

A nem teljesítõ hitelek arányának növekedése stagnálásba váltott át a tavalyi év végén, ami a bankok megváltozott szemléletét is tükrözi. Az állami programok sora lezárulni látszik, így a felgyülemlett nem teljesítõ hitelek mögötti ingatlanok viszonylag jelentõs állományával a bankoknak foglalkozniuk kell. Ez látszik a magatartásukon, ezen ingatlanportfoliók kezelése egyre több figyelmet kap, valamint új megoldásokat is keresnek a hitelintézetek. Az Otthon Help - az Otthon Centrummal azonos cégcsoportba tartozó, a bankok számára késedelmes hitelek mögött fedezetként álló ingatlanok értékesítésében, kezelésében, értékbecslésében segítséget nyújtó vállalkozás - tapasztalatai szerint, bár a lehetõségek már 2011-ben is adottak voltak, igazán 2012-tõl tapasztalható fokozott érdeklõdés a bankok részérõl a rossz hitelek mögötti ingatlanok kezelésére, illetve értékesítésére.

Nem a kényszerértékesítés a legjobb

A lakóingatlanok esetében a PSZÁF 2013 második negyedévében 115 076 lakást tartott nyilván, melyek 90 napnál nagyobb késedelemben lévõ hitelek mögött állnak, és a bank kényszerértékesítésre jelölheti ezeket. A bankok csak korlátozott számban (2013-ban negyedévente az állomány 4 százalékát) bocsáthatnak kényszerértékesítésre lakásokat, de még ezt a lehetõséget sem használják ki teljesen. Az árverési kvóta kihasználtsága az elmúlt egy évben folyamatosan 70 százalék körül alakult.

"Egyértelmûen látszik, hogy a bírósági árveréseken a bankok nagyon alacsony megtérülést tudnak elérni." - emelte ki Vincze Edit, az Otthon Help ügyvezetõ igazgatója. - "Tapasztalataink szerint a legjobb megoldást, mind az adós, mind a bank számára a nyíltpiaci értékesítés jelenti, hiszen itt tudják a legmagasabb, piaci áron értékesíteni az adott ingatlant." A piaci áron való értékesítés a lakástulajdonosok számára azt jelenti, hogy a fennálló tartozásuk visszafizetése után a lehetõ legmagasabb összeg marad a továbblépésre. A szabad piaci értékesítés lakó- és kereskedelmi ingatlanok esetében is a legcélravezetõbb.

Fokozódó banki figyelem, javuló befektetési lehetõségek

"A bankokkal kialakított napi szintû kapcsolataink, illetve az MNB statisztikái alapján is jól látható, hogy a bankok egyre több figyelmet fordítanak a bedõlt hitelek mögött lévõ ingatlanok kezelésére, illetve értékesítésére." - tette hozzá Vincze Edit. - "Ez pedig a vásárlók számára azt jelenti, hogy több befektetésre kiválóan alkalmas ingatlan közül válogathatnak."

A banki portfoliókban eladásra kínált lakó- és kereskedelmi ingatlanok egyaránt megtalálhatóak. A befektetési funkció természetesen ez utóbbinál hangsúlyosabb, de az elmúlt évek ingatlanpiaci áresései, a jelenlegi nyomott árak a lakóingatlanokat is jó befektetési célponttá tették, még ha a vásárlójuk legfõképpen lakófunkciójuk miatt szemeli is ki õket. "A megszokott értékesítési formák mellett új utakat is keresünk." - emelte ki Vincze Edit. - "Nemrég saját rendszerünkön lefolytatott árveréseken tapasztaltuk, hogy a licitálás jelentõs érdeklõdést tud egy-egy ingatlan iránt generálni. Jelenleg is van a kínálatunkban ilyen módon elérhetõ banki ingatlan."

A nem teljesítõ hitelek mögötti ingatlanok kezelése, illetve értékesítése az állomány nagyságából kiindulva még több évig adhat feladatot a bankoknak, illetve az ingatlanközvetítõ hálózatoknak. A nem teljesítõ hitelek arányának csökkentése viszont elengedhetetlen a hitelezés fellendüléséhez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!