2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Háromszorosára nõtt az aranyvásárlásForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-06 10:08:46
2013. június 6. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) szerint a befektetési arany forgalma az utóbbi idõben ütemesen növekszik, jelenleg mintegy 40-50 milliárd forintra becsülhetõ. Egyre többen esküsznek arra: az arany a legbiztosabb befektetés. Ez azonban nem feltétlenül van így.

Az interneten több cég is kínál befektetési aranyat, aranytömbök, érmék, részben pedig – a likviditást növelõ, a vásárlást, illetve az eladást könnyítõ – egygrammos lapkákra darabolható táblák formájában (vagyis törhetõ, mint a csoki). Így jelenleg valamivel több mint 10 ezer forintért is hozzá lehet jutni egy kis sárga fémhez. Akár saját megtakarítási program is alakítható ki a segítségével, vagy éppen ellenkezõ irányban, ami megvan, részenként is értékesíthetõ – ajánlgatják a forgalmazók. A kockázatokról azonban sokkal kevesebb szó esik. 

Pedig a magyar befektetési aranypiac forgalma nagy ütemben növekszik, az utóbbi idõben (nyilvánvalóan a hozamok zuhanásától sem függetlenül) megháromszorozódott. A PSZÁF szerint jelenleg 40-50 milliárd forintot tarthatnak aranyban a magyar befektetõk. Legutóbbi fogyasztóvédelmi kockázati jelentésében alighanem ezért tért ki a fizikai aranypiacra, sõt honlapján kockázati figyelmeztetést is közzé tett.

Ebben felhívta a figyelmet arra, hogy a forgalmazók többsége az interneten mûködik, a fizetés sokszor elõre történik, például bankkártyával, és elõfordult, hogy a forgalmazó jelentõs értékû aranyat nem szállított le. Szavatoló tõke hiányában ezeknél a cégeknél a csõd esélye is nagyobb, mint egy pénzügyi szervezetnél, és a vásárlókat semmilyen biztosítási konstrukció nem védi. Létezik multi level marketing (MLM) rendszerû ügynöki értékesítés is, ami már önmagában is kockázatot jelent.

A forgalmazók tevékenysége csak alig átlátható, minimálisan transzparens (tájékoztatási hiányosságok, adatszolgáltatás hiánya). Emellett mûködési modelljük sok esetben nem tekinthetõ biztonságosnak, hiszen gyakran minimális tõkemérettel bonyolítanak le jelentõs forgalmat – állapítja meg a felügyelet.

Sokszor rejtve maradnak a költségek


A fogyasztók bizalma emellett, - írja a figyelmeztetésben - az arany árfolyamának stabilitásával kapcsolatban sok esetben eltúlzott, és a forgalmazók marketinganyagai által generált. Nem tudatosodik, hogy az aranyba történõ befektetéssel még a krízishelyzetbõl való menekülés sem feltétlenül biztosított, részben az árfolyammozgás sajátosságai, részben pedig történelmi példák alapján. A tájékoztatás hiányosságai és egyoldalúsága miatt a fogyasztók a PSZÁF szerint nem mérik fel a jelentõs tárolási, biztonsági költségeket és a termékek egyéb tulajdonságait, például hogy nincs fix hozam, kamat, vagy olyan fundamentum, aminek alapján megállapítható lenne a fair ár.

Mi úgy látjuk, hogy önmagában az arany (elkülönítve a forgalmazói kockázatoktól) egyszerre tartalmazza a piaci nyersanyagok és a befektetési javak tulajdonságait – kockázatait és elõnyeit egyaránt. Elsõsorban történelmi hagyományok alapján sokan mint abszolút biztonságra tekintenek rá. Ma is vitathatatlanul megvan „menedék” kincsképzõ jellege, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármikor, bármilyen mennyiségben ajánlható. Aki például fél évvel ezelõtt 1700 dollár/uncia áron vásárolt mára jelentõs veszteséget könyvelhetett el, jövõje pedig csak ugyanúgy prognosztizálható, mint bármely más nyersanyagé és befektetési konstrukcióé. Nem véletlen, hogy szakértõk egy-egy komplex befektetési portfólióban 3-5 százaléknyi arányban ajánlják tartani, ami nem tekinthetõ nagyon magasnak. Annak pedig, aki rövid távú spekulációval akar megpróbálkozni, a fizikai arany helyett a tõzsdei határidõs piacon – ami igencsak kockázatos, de egyszerûbben kezelhetõ – érdemes körülnéznie. Persze csak óvatosan.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!