2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Forradalom jön a hazai mobilpiaconForrás: vg.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-10 11:03:09
Még csak most indul az okostelefon-forradalom a magyar piacon, a következõ években jelentõs változások jönnek a mobilszegmensben – mondta el a Világgazdaságnak adott interjúban Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója. A társaság újabb frekvenciákkal növelné kapacitását, és a továbbiakban is szeretne kedvezõ feltétekkel energiaszolgáltatást nyújtani lakossági ügyfeleinek

– A Telekom idei terveiben kulcsszerep jut a 4G-nek. Mit vár az újgenerációs mobilszolgáltatástól, milyen hatásai lehetnek?
– Nagy dolgokat várunk a 4G-tõl, azonban idõ kell ahhoz, hogy tényleg éreztesse hatását. Most egy folyamat elején vagyunk, és stratégiai szempontból is fontosnak tartom, hogy mi vagyunk az elsõk, akik elérhetõvé tették az új technológiát. Budapest szinte 100 százalékát lefedtük, és országos szinten is majdnem 30 százalékos a lefedettség, az év végéig pedig elérjük a 40 százalékot. Mivel a 4G/LTE technológiánál a nagyobb sebesség mellett a válaszidõ is nagyon rövid, lényeges fejlõdést hozhat a videóhívások és az interaktív videózás területén is. Látni kell azonban, hogy a készülékkínálatnak még utol kell érnie a hálózatunk képességeit. Optimista vagyok ebben a vonatkozásban is, mert a jelek arra utalnak, hogy szinte minden nagyobb készülékgyártó beépíti a 4G képességet az új eszközeibe. Ha nem is a következõ pár hónapban, de néhány éven belül jelentõs haladást fogunk érezni ezen a területen, sokkal több 4G-s készülék lesz a világpiacon és Magyarországon is. Ahogy pedig nõ a számuk, sokkal többen tudják majd élvezni a gyors mobil adatkapcsolat elõnyeit. Úgy vélem, hogy a folyamat eredményeként az applikációk egy új generációja elõtt is megnyílik az út, a fejlesztõk olyan alkalmazásokat hoznak létre, amelyek kihasználják a rendelkezésre álló nagyobb kapacitást. Jelenleg tízezres nagyságrendû a 4G képes készülékkel rendelkezõ elõfizetõk száma, ami az ötmilliós ügyféltáborunkhoz viszonyítva valóban alacsony arány, és egyelõre nincs jelentõs hatása a forgalomra. Azonban az elõfizetéssel együtt eladott készülékeinknek már mintegy 90 százaléka okostelefon, és néhány hónap múlva az új mobiltelefonok túlnyomó többsége 4G képes lesz, azaz minden a 4G irányába mutat. Ez azt jelenti, hogy a következõ pár évben exponenciálisan nõ majd a 4G-s készülékek aránya, és ezzel párhuzamosan a hálózat kihasználtsága. A magyar piacon még csak most indul az okostelefonok igazi boomja. Az összes aktív mobilkészülék több mint 20 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, a fennmaradó közel 80 százalék pedig hamarosan LTE-képes eszköz lesz.

 

A mobil lefedettség szempontjából is rendkívül fontos esemény az analóg televíziós sugárzás megszûnése, a digitális átállás, hiszen ezzel felszabadul a 800 MHz-es frekvencia. Milyen hatása lehet ennek a piacra, a Telekom ringbe száll a frekvenciákért?
– Természetesen ringbe szállunk. A digitális átállás azért nagyon fontos, mert a 800 MHz a mobil szélessáv, különösen a 4G/LTE fejlesztésére kiválóan alkalmas sáv. Kedvezõ terjedési tulajdonságai miatt segítheti a vidéki és ritkán lakott területek hatékony, optimális lefedését. A 800 MHz-es frekvenciasáv segítségével országos területi lefedettséget is tudunk majd biztosítani ügyfeleinknek. A mobilinternetezésre képes okostelefonok aránya pár éven belül jelentõsen megnõ. Ahhoz, hogy ügyfeleink tömegesen használhassák netezésre, adatforgalmazásra ezeket a készülékeket, sokkal több frekvencia kell majd annál, mint amennyi jelenleg a szolgáltatók rendelkezésére áll. Rövid idõn belül szükség lesz a 800 MHz-es sáv igénybevételére, de a 900 MHz-es tartományból is több frekvenciablokkra lesz szükség, és fontos lenne, hogy a 2,6 GHz-es sávból is rendelkezésre álljon az ügyfeleink igényeit kiszolgálni képes elegendõ kapacitás.

 

– Ha már szóba került a kapacitás-növelés, egyéb frekvenciák is újra meghirdetésre kerülnek. Tervezik, hogy ezekért is indulnak?
– Ma egyszerre kell minõséget javítanunk, területi lefedettséget növelnünk, valamint technológiaváltást végrehajtanunk. Az ezen igényekhez szükséges spektrum azonban mára szûkös erõforrássá vált. Ezért már rövidebb távon is kulcsfontosságú a szabad frekvenciák hasznosítása. Egy frekvenciasáv tényleges használatba vétele ugyanis jelentõs elõkészületeket igényel, így azok jövõjét mihamarabb tisztázni szükséges. Így van ez a 900 MHz-es tartománnyal is, és mi szeretnénk idõben megkezdeni az ehhez kapcsolódó, szükséges fejlesztéseket. A 4G miatt pedig néhány év múlva a mainál jóval nagyobb lesz az adatforgalom, erre is idõben kell felkészülnünk.

– Mennyire tartja reálisnak egy új mobilszolgáltató megjelenését a magyar piacon?
– Tudni kell, hogy a fejlett európai piacok közül sok helyen éppen ellentétes folyamat figyelhetõ meg, és a piacok a konszolidáció, a kevesebb szereplõ felé haladnak. Egyrészt azért, mert egyre nehezebb négy szolgáltatónak bármilyen méretû piacon versenyezni egymással. Az angol és az amerikai piacon pedig a frekvenciahiány a fõ hajtóereje az összeolvadásoknak. A fúzió révén megnõ az egyesült cég rendelkezésére álló frekvenciakapacitás, így jobban ki tudja szolgálni az ügyfelek igényeit. Nem az új versenytárs megjelenése a fõ kérdés az új mobilcég kapcsán – hiszen tavaly két új virtuális mobilszolgáltató is piacra lépett –, hanem az, hogy olyan idõszakban foglalna le jelentõs frekvenciatartományokat, amikor a mobilinternet használat robbanása, az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásminõség szinten tartása miatt komoly kapacitásnövelésre lenne szüksége a már piacon lévõ és gyakorlatilag az ország teljes lakosságát kiszolgáló szereplõknek.

– A mobiltelefónia rendkívül dinamikus elõretörése mintha egy kissé háttérbe szorítaná a vezetékes szolgáltatásokat. Hogyan alakult az ebbõl a szegmensbõl származó bevétel, mennyire népszerûek az interaktív tévés szolgáltatások?
– Valóban, jelenleg a mobilvilágban vannak látványosabb fejlemények, és ezen a területen ugrásszerûen bõvülõ keresletet kell kiszolgálnunk, ami sok erõforrást igényel. A vezetékes szegmens más fázisban van. A korszerû, optikai kábeles technológiát eddig negyedmillió háztartás számára tettük elérhetõvé, és ennek köszönhetõen folyamatosan nõnek a termékeladások. Ugyanakkor, bár a nyilvánosság számára nem annyira látványos a folyamat, az iparágban a háttérben már egy új vezetékes technológián, a gigabites adatátviteli sebességet megvalósító terastreamen dolgoznak. Figyeljük ezt a fejlesztést, mert elképzelhetõ, hogy a következõ pár évben olyan szintre jut ez a megoldás, hogy szélesebb körben is be lehessen vezetni, ami újabb jelentõs hálózatfejlesztést jelenthet majd.

– Mennyit fordít beruházásokra a  2013-ban, milyen jellegû fejlesztéseket valósítanak meg?
– Az idén is sok figyelmet fordítunk fejlesztésekre, a teljes beruházási összeg 87 milliárd forint körül lesz, ez 5 százalékkal kevesebb, mint tavaly volt. Az új ügyfélkiszolgáló és számlázási rendszer indítására több milliárd forintot fordítunk, és további milliárdokat költünk a hálózatmodernizációra, a szélessávú és 4G lefedettség bõvítésére. Mindezeken felül jelentõs beruházásokat igényelhetnek még a frekvencia értékesítések is.

– Erre az évre 40 milliárd forintnyi bevételt terveznek az energia kiskereskedelmi szolgáltatásból. A rezsicsökkentésre vonatkozó kormányzati intézkedések, illetve a rendkívül kiélezett piaci verseny mellett miért ragaszkodnak ehhez az üzletághoz?
– Optimista vagyok, és bízom a folytatásban, hiszen amit csinálunk, az jó az ügyfeleknek és egybeesik a rezsicsökkentés szándékaival is. Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a bevétel miatt vagyunk jelen ezen a piacon, hanem azért is, mert ezzel erõsítjük az ügyfélmegtartást, hiszen nagyon jól fogadták az ügyfelek, hogy ezt a szolgáltatást is elérhetik nálunk. A továbbiakban is a lehetõ legkedvezõbb feltételekkel szeretnénk energiaszolgáltatást nyújtani lakossági ügyfeleinknek. Ennek érdekében olyan javaslatot dolgoztunk ki, amely lehetõvé teszi a lakossági kedvezmények megõrzését, ugyanakkor nem okoz többletterhet a költségvetés számára. Nem tartunk igényt ugyanis egyedi piaci feltételekre, azonban fontosnak tartjuk, hogy az azonos ügyfélkört kiszolgáló szereplõk hasonló feltételek mellett versenyezhessenek.

– A szektort sújtó különadó ugyan megszûnt, de helyette itt van a távközlési és a közmûadó. Mekkora terhet jelentenek ezek a vállalatnak, és milyen hatásuk van?
– A távközlési adó idén várhatóan körülbelül 20 milliárd forint lesz a Telekomnál, a közmûadót pedig az egész évre elszámoltuk az elsõ negyedévben, ez 7,3 milliárd forintos tétel volt. Ez összesen majdnem 30 milliárd forint ez évben, ami jelentõs teher a cégünknek. Egyelõre a mûködésre, befektetésekre, fenntartásra még nincs jelentõsebb negatív hatása ezeknek az adótételeknek, azonban hosszabb távon nem tudjuk garantálni, hogy nem lesz komoly hatásuk a beruházási képességünkre.

 

A vállalat

A Magyar Telekom a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató, a társaság többségi tulajdonosa (59,2 százalékos részesedéssel) a Deutsche Telekom. 
A cégcsoport 2012-ben 607,1 milliárd forintos bevételt ért el, az idei elsõ negyedévben pedig 156,6 milliárdot, ami 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 
A Telekom a távközlési szektor mellett leányvállalata, a T-Systems Magyarország révén vezetõ szereplõje az informatikai piacnak, és 2010-tõl már energiaszolgáltatóként is tevékenykedik hazánkban. 
A Magyar Telekom Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktõzsdén jegyzik az „A” kategóriában, a „blue chip” papírok egyikeként.

 

 

Névjegy

Christopher Mattheisen (52) A Magyar Telekom vezérigazgatója a bloomingtoni Indiana Egyetemen és a New York-i Columbia Egyetemen folytatott közgazdasági tanulmányokat. 1993-ban kezdett dolgozni a távközlési iparágban a Westel 900 értékesítési is marketing igazgatójaként Budapesten, majd a U.S. West International munkatársaként részt vett több magyar, lengyel és cseh mobilszolgáltató elindításában. 2002 szeptemberében a Magyar Telekom lakossági, majd 2005 januárjában vezetékes szolgáltatások üzletágának irányításáért felelõs vezérigazgató-helyettessé nevezték ki. A vállalatot 2006 decembere óta irányítja. 2012 májusától a Joint Venture Szövetség elnöke. Nõs, négy gyermeke van.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!