2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Spórolj a hõségben: így maradhat alacsony a villanyszámlaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-06-18 09:58:59
Itt a nyár és a kánikula, amivel az energiaszámlák megugrása is természetes jelenség. De ennek nem kell így lennie, ha betartod a különösen nyári idõszakban hasznos tippeket.  

1 . Nem kell túl hideg

Az élelmiszereknek elég, ha 6-7 fokig hûtjük õket, ennél hidegebb nem kell, hiszen nem maradnak tovább frissek a tárolt élelmiszerek. A mélyhûtõk általában nem külön szabályozhatók, de itt elméletileg -18 foknak kell lennie. Ha ezeken a hõfokokon tartjuk a készüléket, akkor évente akár 6-7 ezer forint is körül spórolhatunk egy túlhûtött készülékhez képest.

2 .Ne hagyd jégbe fagyva a fagyasztót

A lejegesedett hûtõszekrény többszörösét fogyasztja a készülék normál energiaigényének, ezért rendszeresen olvassza le a fagyasztót! Hagyja szabadon és tartsa tisztán a hûtõ szellõzõnyílását! A túlmunkára kényszerített hûtõszekrény a kívánatosnál jóval több energiát fogyaszt.

3. Gyakran tisztítsd ki a hûtõszekrényt

Egy rendben rakott hûtõszekrény nem csak kevésbé jegesedik, amivel energiát veszítünk, de könnyebb is benne megtalálni a keresett élelmet. És minél kevesebb ideig van nyitva az ajtaja, annál több áramot spórolunk.

4. Üres helyeket töltsd ki

A mélyhûtõ nem mindig van tele, de a felszabadult helyeket érdemes félig vízzel töltött ásványvizes üvegekkel vagy akár újságpapírral is kitömni. Ezzel ajtónyitásokkor kevesebb energiát veszítünk, hiszen a meleg levegõnek nem lesz helye a készülékben.

14 tipp, hogy a légkondi miatt se szálljon el a számlád

1. Ha van légkondicionáló, idõnként kapcsoljuk be, de a hõmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hûvösebbre és figyeljünk arra is, hogy a hideg levegõ befúvása ne legyen túl erõs. A készüléket szakaszosan használjuk, ellenkezõ esetben ugyanis megfájdulhatnak az ízületeink.

2. Klíma helyett inkább szigetelj! A házak, lakások homlokzati szigetelése ugyanis nem csak a téli hideg ellen véd, a nyári kánikula idején is hatásos. Nyáron, megfelelõ árnyékoló-eszközök alkalmazása mellett, a szigetelés akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belsõ hõmérsékletét.

3. Csak éjszaka szellõztess! Az extrém melegben nem érdemes nappal nyitva tartani az ablakokat, annál inkább éjszaka! Az éjjeli órákban érdemes kereszthuzatot fenntartani, hiszen így nem csak a lakás levegõje, de a szerkezet is könnyebben lehûl valamelyest.

4. Sötétíts! A tûzõ nap ellen a legjobb védekezés, ha minél jobban elsötétítjük otthonunkat. Erre a legegyszerûbb megoldás a redõny, illetve a spaletta, de ezek hiányában jó megoldás lehet a sötétítõ függöny is.

5. A redõny legyen fehér vagy világos színû, mert az visszaveri a napsugárzást.

6. Kövessük a nap járását a szellõztetéssel. Ahol nem éri a Nap a lakást, ott szellõztessünk, ahol pedig éri, ott árnyékoljunk!

7. A felesleges áramfogyasztókat kapcsoljuk ki a hõségben vagy használjunk kisebb teljesítményûeket (pl. az asztali számíógép helyett táblagépet).

8. Válogassuk meg, hogy nyáron mit fõzünk a kánikulában! Olyasmit készítsünk, ami alacsony hõfelhasználással jár! Ha tehetjük, szabadtéren vagy hûvödebb nyári konyhában végezzük a konyhai munkát.

9. Használjunk ventilátort! Ha csak a levegõ járatására kell, akkor választhatunk a hordozható irodai ventilátorok közül. Használhatunk könnyû legyezõt is, ha nem akarunk gépet járatni. Bár a ventilátor nem hûti le a levegõt, de a keringetés miatt javul komfortérzetünk. Házi praktikaként pedig kipróbálhatjuk, ha egy megfagyott vizespalackot helyezünk a szerkezet elé - ez ugyanis valamelyest le is hûti a levegõt.

10. Nedvesítsük be magunkat, és úgy hagyjuk, hogy a ventilátor szele érjen. Ezzel javulni fog a hõérzetünk. Jót tesz az is, ha hideg (de nem jéghideg) folyadékot iszunk. Ettõl izzadni fogunk, ami párolgással, azaz hõveszteséggtel jár. A dezodorok viszont ezzel ellentétesen hatnak (és alumíniumtartalmú dezodort amúgy sem egészséges használni).

11. Mossuk ki vagy nedvesítsük be a függönyt, és úgy helyezzük az ablak elé. Bolyhos törölközõt is lehet nedvesen kiteríteni a lakásban. Sõt a mosott ruha teregetését is meg lehet oldani a szobában - az is hõelvonással jár majd.

12. Hûvösebb lesz, ha gyakran felmossuk a padlót, és ahol lehet nem használunk szõnyeget.

13. Ha mégis klímát akarunk, használjunk hõvisszanyerõs klímaberendezést a nyári hûtéshez. A berendezés a vizet az elhasznált, távozó levegõbe permetezi, ami által a távozó levegõ lehûl, és ez hõt von el a hõcserélõn befelé áramló friss levegõtõl.

14. Vegyél hõvisszaverõ ablakfóliát! Enyhén árnyékoló, hatékony megoldás. Négyzetméterenként körülbelül 6-10 ezer forintba kerül, de több évre szóló megoldás. Az okos fóliák nyáron kint tartják a meleget, télen nem engedik be a hideget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!