2024. április 24. Szerda, György.
 
Háromszázezret ad a kormány az elsõ gyerekértForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-20 10:15:02
Egyszeri, nagy összegû támogatás az elsõ gyerek születése után, a gyed feltételeinek rugalmassá tétele, a szülõ nõk foglalkoztatásának támogatása - az Origo információi szerint ezekkel a lépésekkel ösztönözné a kormány a gyerekvállalást. A javaslatot kidolgozó munkacsoportnak sok más ötlete is van, pénz viszont egyelõre nincs ezekre.

A kelengyepénz néven is ismert, jelenleg is létezõ támogatás jelentõs emelésével az elsõ gyermekek megszületését akarja ösztönözni a kormány, felmérések szerint ugyanis számos pár az elsõ gyerek születésével járó kiadások miatt veti vagy halasztja el a gyerekvállalást. A közel 300 ezer forint a kormány számításai szerint azonban már elegendõ ahhoz, hogy meg lehessen vásárolni belõle egy induló szettet: pelenkázóasztalt, fürdetõkádat, mérleget, babakocsit, így reményeik szerint többen mernek belevágni a családalapításba.

A támogatást nemzetközi példák alapján felvetõ munkacsoportnak információink szerint komoly fejtörést okozott, hogy az emelést hogy lehetne úgy bevezetni, hogy az ne járjon a "megélhetési gyerekvállalás" elharapózásával, különösképpen a fiatal, iskolázatlan roma nõk körében, végül azt a megoldást találták ki, hogy csak a 18. életévüket betöltött anyák elsõ gyermeke után járna a támogatás.

Segítenék a munkát, a testvért

A lépés a számítások szerint nagyjából 10 milliárdba kerülne 2014-ben, ami az összesen 11 pontos koncepció olcsóbb megoldásai közé tartozik: ennél jóval nagyobb kiadást jelentene a munkaanyag azon pontja, amely rugalmassá tenné a gyermekgondozási díj (gyed) felhasználását.

Az intézkedéscsomag leghangsúlyosabbnak szánt pontja alanyi jogon járó juttatássá tenné a most számos feltételhez kötött támogatást: a legfontosabb ilyen, hogy a jelenlegi szabályokkal szemben nem lenne hátrányos a munkába állás és a következõ testvér megszületése, vagyis nem vonnák meg a gyedet azoktól, akik a juttatás folyósítási határideje elõtt újra dolgozni kezdenek vagy újabb gyermeket vállalnak, hanem mindenképp megkapnák a gyed eredetileg kalkulált idejére járó támogatást. A koncepció abban egyelõre nem foglalt állást, hogy egy összegben, vagy a gyed normál határideje alatt, havi járandóságként lehetne felvenni az összeget.

A munkaanyag fontos eleme még, hogy a két, illetve háromgyerekes nõkre is kiterjesztené a múlt õsszel elfogadott munkahelyvédelmi akciótervben szereplõ járulékkedvezményeket, vagyis a munkáltató jól járna a többgyerekes anyák foglalkoztatásával, az érintett nõknek pedig kevésbé kellene attól tartaniuk, hogy gyermekeik száma miatt hátrány éri õket a munkahelyükön.

Mire lesz keret?

A kormány által egyelõre nem tárgyalt koncepcióból információink szerint reálisan e három pont megvalósítására lát esélyt a kabinet 2014-tõl, illetve valamilyen formában annak a régóta szorgalmazott KDNP-s javaslatnak a megvalósítására, amely a személyi jövedelemadó mellett a járulékokra is kiterjesztené a családi adókedvezményt. A járulékok teljes összege utáni kedvezményre információink szerint ugyan aligha lesz fedezet, de "a járulékok egy része" után igénybe vehetõ kedvezményt februári évértékelõ beszédében már a miniszterelnök is megpendítette.

Bár a Révész Máriusz vezette, a Népesedési Kutatóintézet számos szociológusát és demográfusát is foglalkoztató munkacsoport több mint fél éve dolgozik a koncepción, az intézkedések megvalósíthatósága egészen addig kérdéses volt, amíg három hete ki nem derült, hogy az Európai Bizottság várhatóan lezárja a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást. (Orbán Viktor miniszterelnök májusban több nyilatkozatában is tett a készülõ programra utalást, de mindannyiszor hozzátette, hogy a lépésekbõlakkor lehet valami, ha a gazdasági helyzet úgy engedi.) A pénzügyi mozgástér bõvülése ugyanakkor egyelõre várhatóan nem lesz lehetõvé további költekezést - a demográfiai csomag számos további eleme - például a szocpol kiterjesztése - egyelõre mindenképp a talonban marad.

Egyre kevesebb a gyerek

Az intézkedéscsomag részleteirõl a munkacsoport vezetõje az Origo kérdésére azt mondta, hogy végleges döntés még nem született a szakértõi anyagról: a koncepció egyelõre kormányközi egyeztetésen van, és a költségvetési hatások tételes elemzése után a kormány dönt majd arról, hogy melyik intézkedés, milyen formában és mikortól léphet életbe.

A demográfiai csomag megszületésérõl szerdai beharangozója szerint a csütörtökön utcára kerülõ Figyelõ is beszámol majd, azonban információink szerint a terhességi gyermekágyi segélyt nem emelné meg a kormány, és a gyest sem tennék most rugalmassá.

Bár Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter többször nyilatkozott diadalittasan arról, hogy az egykulcsos adó és a gyerekek utáni adókedvezmény bevezetése rövid idõn belül fellendíti majd a gyerekvállalási kedvet, a Központi Statisztikai Hivatal éppen ma közzétett adatai szerint továbbra sem sikerült megállítani a születésszám csökkenését: az idei év elsõ négy hónapjában 5,8 százalékkal - 1687-tel - kevesebb gyermek született, mint 2012 ugyanezen idõszakában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!