2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Mégis megúszhatjuk a betétekre kirótt új adótForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-20 10:19:01
Nem kell megfizetni az EHO-t olyan befektetések után, amit nem az Szja törvény 65. §-a szabályoz tájékoztatta lapunkat az NGM. Ilyen a TBSZ és a NYESZ-en tartott megtakarítás is, ami lehetõséget nyújt arra, hogy megússzuk a 6 százalékos adót abban az esetben, ha legalább 3 évig a bankban tartjuk a pénzünk.

A TBSZ lényege, hogy részleges vagy teljes kamatadó mentességet ad azoknak, akik hajlandóak több évig megtakarítani. Eddig 3 év után 6 százalékos, míg 5 év után teljes, 16 százalékos adómentesség járt, ami az új eho bevezetésével 6+6-ra és 16+6 -ra változott. A +6 százalék az új EHO mértéke. Tehát egyre inkább megéri hosszú távra lekötni a pénzünket, hiszen már három év után is 12 százalékos adótehertõl szabadulhatunk meg.

 

Mivel a NYESZ is adómentes megtakarítás és ugyan csak nem a fent említett törvény hatálya alá esik, így az itt tartott pénzösszeg is mentes az EHO alól. De a NYESZ-en lévõ megtakarításunkhoz csak 10 év után férhetünk hozzá, akkor is csak a nyugdíjba menetelkor, mindemellett kamatkedvezmény is jár a konstrukcióhoz.

Mi az a TBSZ és NYESZ?

Tartós Befektetési Számla nyitására minden évben december 31-ig van lehetõség, ez gyakorlatilag már csak két munkanapot jelent az ünnepek miatt.  Legkésõbb 27-28-án tudjuk bankfiókokban lekötni pénzünket. Az év végéig tartó felhalmozási idõszakban helyezhetjük el a pénzünket a számlán, amit aztán további összegekkel nem növelhetünk csak a kamatok jóváírásával növekedhet a megtakarításunk. Minimális befektetés összege 25 ezer forint.


Ez után öt évig tarthatjuk a pénzünket a TBSZ-en, ekkor tejesen adómentessé válik a befektetés hozama. Három év után is kivehetjük, akár részlegesen is a megtakarításunkat, ügyelve arra, hogy legalább 25 ezer forint maradjon a számlán, ha nem akarjuk teljesen megszüntetni. Az ilyenkor felvett összeg után részlegesen meg kell fizetni az adót, amit nekünk külön kell megtennünk, hiszen a sima betétekkel ellentétben a bankok ezt nem teszik meg automatikusan. 

Két fajta, egymás közt nem átjárható számlatípus létezik, az egyik a betéti számla, ahol bankbetétben lehet a pénzt kamatoztatni, a másik az értékpapírszámla, ahol az értékpapírok (részvények, kötvények, befektetési jegyek, stb.) széles körébõl lehet választani. Az adófizetési moratórium alatt is lehet értékpapírokat adni-venni, csak pénzt nem szabad felvenni vagy elutalni errõl a számláról, ekkor ugyanis borul a rendszer, vagyis elvész az adókedvezmény. Ilyenkor a megszakítás napján megállapított lekötési hozam után meg kell fizetnünk a normál (2011-tõl 16%-os kamat, árfolyamnyereség és osztalékadót).

Ezeket a kedvezményeket egészítheti most ki a EHO mentesség is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!