2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Most sem múlt el hónap adósságcsúcs nélkülForrás: mfor.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-21 09:58:46
Májusban is nõtt a központi kormányzat bruttó adóssága, ami azt is jelenti, hogy ez már a negyedik egymást követõ csúcsra emelkedés. Öröm az ürömben: a mostani növekedés tényleg minimális.

Csütörtök délután tette közzé az Államadósság Kezelõ Központ a központi kormányzat bruttó adósságállományára vonatkozó május végi adatokkal frissített statisztikáját. Ahogy azt nagy bizonytalansággal bár, de megbecsültük, májusban újabb csúcsra emelkedett az állomány.

Külföldi munkát keresel? Válts most!

Az áprilisi 21 757 milliárd forint után 21 765,4 milliárd forint a teljes adósság nagysága, vagyis még 0,1 százalékos növekedés sem mutatható ki. Elõzõ évhez viszonyítva azonban már jelentõs, 2,8 százalékos bõvülés történt.

Csökkent a devizaadósságunk...

Prognózisunkkal összhangban a teljes állományon belül a devizaadósság májusban mérséklõdni tudott; 1,7 százalékkal 8782 milliárd forintra. Ez annak köszönhetõ, hogy mintegy 150 millió frank értékû kötvénylejárat és 600 millió eurós IMF-törlesztõrészlet volt esedékes. Ráadásul a forint május hónapban tapasztalt erõsödése is a devizaadósság csökkenése irányába hatott. Egyedüli jelentõsebb növelõ tételt az ismét nagy sikert aratott Prémium Euró Magyar Államkötvény értékesítése jelentette. A vizsgált hónapban ugyanis 563 millió euró értékben vásároltak belõle az intézményi és magánbefektetõk. Ez annyira jelentõs tétel volt, hogy a belföldön kibocsátott deviza állampapírok állományát forintban kifejezve 50 százalékkal 324 milliárdról 488 milliárdra növelte.

Most csak ennyi, hogy beleférjen a METRO-nál! - Samsung 32” HD Ready Led Tv nettó 59 790 Ft/db, bruttó ár 75 933 Ft

Ezzel szemben az IMF-törlesztés 10,4 százalékkal apasztotta a nemzetközi hitelcsomagból meglévõ adósságunkat, így már "csak" 1746 milliárd forint vár visszafizetésre. Egy év alatt egyébként, vagyis 2012 májusához képest összesen 38,7 százalékkal lett kevesebb a nemzetközi hitelcsomaghoz köthetõ adósságunk állománya.

... de nõtt a forintadósságunk

Ezzel szemben a forintadósságban majdnem 200 milliárd forintos növekedés következett be májusban, ami 1,3 százalékos bõvülésnek felel meg. Így már 12 719 milliárd szerepel ezen a soron. Mivel nem volt nagyobb összegû forintkötvény lejárat májusban, így a hosszabb lejáratú állampapírok állománya 2,7 százalékkal 8494 milliárd forintra emelkedett. Eközben a lakossági állampapírok 2 százalékkal képviselnek nagyobb adósságállományt, mint áprilisban; május végére 1283 milliárd szerepel ezen a soron. Történt ez annak ellenére, hogy 16 hónapja nem látott alacsony értékesítés volt a szóban forgó hónapban.

Arányaiban viszont jelentõsebb csökkenés mutatkozott a diszkont kincstárjegyek esetében. A május végi állomány 2055,7 milliárdos értéke 3,9 százalékkal alacsonyabb az elõzõ havinál, amire magyarázat, hogy 485 milliárd forint értékben jártak le kincstárjegyek.

A teljes forintadósságra visszatérve egyébként elõzõ évhez képest 12,6 százalékos növekedés mutatkozott.

Székely Sarolta
mfor.hu

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!