2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sikerült: Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alólForrás: mfor.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-22 15:23:54
Magyarország kikerül a túlzott mértékû költségvetési hiány miatt ellene 2004 óta folyó eljárás alól - döntöttek pénteken Luxembourgban az uniós országok pénzügyminiszterei.

13:47

Megszüntették a Magyarország ellen a túlzott mértékû költségvetési hiány miatt 2004 óta folyó eljárást - közölte pénteken Luxembourgban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter újságírókkal, az EU-országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) döntését ismertetve.

Az Európai Bizottság május végén javasolta, hogy szüntessék meg a Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország és Románia elleni túlzottdeficit-eljárást, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Szlovénia esetében pedig hosszabbítsák meg azt a határidõt, amelyen belül Brüsszel elvárja az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá csökkentését.

A miniszterek pénteki döntésével formai értelemben is pont került az ügyre, és a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése haladéktalanul - az EU hivatalos lapjában való megjelenéssel egy idõben - hatályba lép. (MTI)

13:50

A forint euróval szembeni jegyzésén semmilyen hatás nem mutatkozik. A döntés elõtti 298,8-as szinten áll a kurzus.

13:57

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a döntést követõen a sajtónak nyilatkozva kiemelte, hogy a deficiteljárás megszûntetése az elmúlt évek államháztartási erõfeszítéseinek, az addósság csökkentésének és a hiány 3 százalékos küszöbérrték alá történt leszorításának az eredménye.

Hozzátette, hogy a pozitív döntésben benne van az elmúlt három év munkája, a lakosság munkája és erõfeszítései, amelyek révén sikerült rendbetenni az államháztartást.

Nagyvállalatnál szeretne elhelyezkedni? Nézze meg a lehetõségeket!

Varga hangsúlyozta, hogy a kormány azon lesz, hogy az ország a következõ hónapokban se csússzon vissza a deficiteljárásba és elkerülje egy-két más ország sorsát. A miniszter ezzel vélhetõen Máltára utalt, amely alig félév után újra visszakerült az eljárás alá, miután nem tudta a 3 százalékos szint felett tartani az államháztartás hiányát.

A nemzetgazdasági miniszter egy kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy a kormány az Európai Bizottságnak az európai szemeszter keretében Magyarországnak címzett országspecifikus ajánlások közül többet is vitat. Ezek közé sorolta az energiaadót, az adózást illetõen megfogalmazott ajánlásokat és az igazságszolgáltatásra vonatkozó részt is.

"Ezekkel nem értünk egyet, és jeleztük az Európai Bizottságnak, hogy ebben a tárgyban kezdeményezéssel fogunk élni, ami az Európai Tanács jövõ heti ülése elé kerül" - jelentette ki a miniszter. Az országspecifikus ajánlásokat állam- és kormányfõknek is jóvá kell hagyniuk, mielõtt a pénzügyminiszteri tanács véglegesen elfogadná õket.

14:37

Orbán Viktor szerint ez a döntés azt jelenti, hogy az EU-országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) tanácsa is elismerte, jó irányba tart a magyar gazdaság. (MTI)

mfor.hu

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!