2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Életveszélyes is lehet a nagytakarítás - ezt jó, ha tudjaForrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-01 09:13:44
Tavaly átlagosan 3 és fél naponta történt klórmérgezés az országban. A legtöbb esetben háztartásokban volt ilyen baleset. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy érdemes körültekintõen eljárni a különbözõ tisztítószerekkel. Azt azonban jó tudni, hogy otthon nemcsak a konyhában érhet ilyen baleset minket. A kertben is oda kell figyelni.

Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat tavaly 101 klórmérgezéses esetrõl szerzett tudomást. A balesetek többsége a háztartásokban volt, ezért a szakemberek szerint fontos, hogy a klórtartalmú és a savas tisztítószerekkel óvatosan bánjunk.

Az ilyen tisztítószereket soha nem szabad keverni, mivel a keveredés eredményeként keletkezõ klórgáz már kis mennyiségben is igen kellemetlen tüneteket okoz. A legsúlyosabb balesetek ipari felhasználáshoz köthetõk, ebbõl évente csak néhány fordul elõ.

Nemcsak a konyhában lehet veszélyes

A klór sárgászöld színû, szúrós szagú, a levegõnél nehezebb, erõsen maró és mérgezõ hatású gáz. Többféle vegyszer, mint például uszodai fertõtlenítõszerek, tisztítószerek, valamint fehérítõszerek gyártásának alapanyaga. Ipari vegyszerként a legsúlyosabb mérgezési veszélyforrás a klórgáz szállítása vagy tárolás közben történõ esetleges szivárgása vagy kiömlése. 

Erõsen mérgezõ klórgáz azonban a háztartásban is keletkezhet, klórtartalmú tisztítószerek (mint pl. Hypo, Domestos) vagy uszodavegyszerek (klórtabletta) és a savas tisztítószerek (mint pl. a vízkõoldó) egyidejû használata esetén. 

A tünetek

A klórgáz a nedves emberi szövetekkel (pl. szem vagy a felsõ légutak) érintkezve, a szövet víztartalmával sósavat képez, ami ingerli a nyálkahártyát, nagy töménységben maró sérülést okoz az érintett területen. A tünetek és az elváltozások súlyossága a belélegzett gáz koncentrációjától függ, azonban már kis töménységû gáz belélegzése is nyomban égõ érzést okoz az orrban és a torokban, továbbá fullasztó, gyakran rohamokban jelentkezõ köhögést és nehézlégzést vált ki. A szemben égõ, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. 

Nedves bõrön szintén égõ érzést okoz és egészen a hólyagképzõdésig ingerli a bõrt. Bár a nagy töménységû gáz gyors belélegzése 1-2 percen belül halált is okozhat, a halálos mérgezés ritka, mert a klórgáz már kis töménységben is kínzó fulladásérzést vált ki, ami a szennyezett levegõjû terület gyors elhagyására késztet.

Súlyosabb mérgezés esetén a belélegzett gáz marásos sérülést okoz a légutakon és a tüdõn. Tünetei lehetnek a nyálkahártya duzzanat, görcsös köhögés, rekedtség, fulladásérzés, nyál- és orrfolyás, mellkasi fájdalom. A mérgezés egészen súlyos eseteiben véres köpet, majd tüdõ ödéma, tüdõgyulladás alakulhat ki, akár késõi tünetként is.

Ha megtörtént a baj

Klórgáz-mérgezés esetén a szemnyálkahártyát tiszta vízzel kell öblíteni 10 percen keresztül, ezután szemorvoshoz kell menni. A bõrfelületet szintén bõ vízzel kell lemosni. Mivel a késõi tünetek akár két nap késéssel is bekövetkezhetnek, gyakran tünetszegény lappangási idõt követõen, ezért a gáz belélegzése után minden esetben orvosi vizsgálatra van szükség.

Bármilyen mérgezés gyanúja esetén a nap 24 órájában hívható az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06-80-20-11-99-es, ingyenesen hívható, zöld számon, ahol a mérgezések esetén szükséges teendõkrõl adnak tájékoztatást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!