2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Itt az ötkulcsos eho?Forrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-01 09:46:40
Amennyiben az országgyûlés elfogadja az egyes közteherviselési kötelezettséget elõíró törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, hétköznapi nevén a második Varga-csomagot, az Egészségügyi hozzájárulás (eho) alapot képezõ jövedelmek, illetve az eho kulcsok köre tovább bõvül.

Varga Mihály egy hete jelentett be több adóemelést. Ekkor mondta el azt is, hogy az egészségügyi hozzájárulást kiterjeszti a kormány a kamatokra is, lesz azonban aki mentesül a teher alól.

Az új 6 százalékos eho – melyet a kifizetõ magánszemélyhez nem köthetõ kötelezettségként, bruttó módon vall majd be – a 2013. augusztus 1-jén és azt követõen megszerzett jövedelmeket terheli majd. Amennyiben a kamatjövedelem juttatását megalapozó idõszakszak 2013. augusztus 1-je elõtt kezdõdik, de a jövedelem megszerzésének idõpontja a 2013. augusztus 1-jével kezdõdõ idõszakra esik, az egészségügyi hozzájárulás a 2013. augusztus 1-jétõl megszolgált kamatjövedelmet terheli - áll a törvénytervezetben.

Ezzel az új teherrel az ötödik eho formát vezetik be. Széles Imre, a Verlag Dashöfer munkatársánakösszeállításából kiderül, milyen hozzájárulások voltak eddig. A legismertebb a 27 százalékos eho, amit az összevont adóalapba tartozó, az adó, adóelõleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem után, a béren kívüli juttatásnak nem minõsülõ egyes meghatározott juttatások adóalapként meghatározott összege után és a kamatkedvezménybõl származó jövedelem adóalapként meghatározott összege után kell fizetni.

A 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást három címen kell megfizetni. Az elsõ a kizárólag magánszemélyt (évi 450 ezer forintig terhelõ) kötelezettség, melynek alapjául olyan jövedelmek szolgálnak, mint például az ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintos jövedelem vagy az osztalék.  A másik a cafetéria juttatások után a kifizetõ által fizetendõ eho. Míg a harmadik idesorolható eho alap: a jövedelem megszerzésének idõpontja a lejárati szolgáltatással nem bíró, teljes életre (kizárólag halál esetére) szóló, visszavásárlási értékkel bíró életbiztosítás megkötésétõl - de legkorábban 2013. január 1-jétõl - számított 10 évet követõ idõpontra esik - írja Széles Imre.

15 százalékos eho fizetésére kötelezett az átalányadózó mezõgazdasági kistermelõ az átalányban megállapított jövedelme alapján, illetve az egyszerûsített bevallási nyilatkozatot tevõ mezõgazdasági õstermelõ a bevétele 5 százaléka alapul vételével.

20 százalékos mértékû eho terheli az egyéni vállalkozónak nem minõsülõ fizetõ-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyt, melynek alapja a tételes átalányadója.

E közel tucatnyi jogcímhez és mértékhez csatlakozhat a kamatjövedelem adóalapként meghatározott összege után fizetendõ, a magánszemélyt terhelõ, új 6 százalékos eho.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!