2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Olcsón és egyszerûen csinálhatnak tengervízbõl iható vizetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-07-03 09:10:30
Egy kis elektromosság alkalmazásával német és amerikai tudósok új módszert dolgoztak ki a só eltávolítására a tengervízbõl. Találmányuk sokkal kevesebb energiát igényel és meglepõen egyszerû a hagyományos sótalanítási technikákhoz viszonyítva.  

Az úgynevezett elektrokémiai sótalanításhoz a kutatók 3 Volt elektromosságot és egy mûanyag chipet használtak, melyet egy elágazással rendelkezõ mikrocsatornával láttak el. Az elágazásnál egy beágyazott elektróda semlegesíti a tengervíz kloridjainak egy részét, létrehozva egy "ion kiürítési zónát", ami megnöveli a helyi elektromos mezõ erõsségét a csatorna többi részéhez viszonyítva. Ez a változás az elektromos mezõben elegendõ a sók egyik ágba történõ tereléséhez, lehetõvé téve a sótalanított víz másik ágon történõ áthaladást.

A kutatóknak eddig 25 százalékos sótalanítást sikerült elérniük. Bár az ivóvízhez 99 százalék szükséges, ezt a célt is elérhetõnek tartják. "Ez az alapelv mûködésének a demonstrációja" - magyarázta Kyle Knist, a Texas Egyetem kutatója. "Jelentõs teljesítménynövekedést értünk el más, az ion kiürítési zónán alapuló alkalmazások fejlesztése során, ami arra utal, hogy a 99 százalékos sótalanítás nem elérhetetlen".

A másik nagy kihívás a folyamat felnagyítása. Jelenleg a hajszálvékony mikrocsatornák percenként megközelítõleg 40 nanoliter sótalanított vizet képesek elõállítani. A technika mind egyéni, mind kommunális célú gyakorlati alkalmazása érdekében az eszköznek naponta több liter vizet kellene elõállítania. A kutatók ennek elérésében is biztosak és egy olyan megoldást vizionálnak, ami különbözõ méreteken alkalmazható a különbözõ igények kiszolgálásához. Véleményük szerint egy italautomata méretû kis rendszer képes lesz egy kisebb falut ellátni ivóvízzel.

Az új módszer, melyet az Okeanos Technologies szabadalmaztatott, különösen a vízhiányos területek számára lehet reményteli, ami a bolygó lakóinak közel harmadának az élõhelyét jelenti. Ezeknek a területeknek a többsége bõvelkedik tengervízben, de nincs energia infrastruktúrája, vagy elegendõ pénze a víz hagyományos technikákkal történõ sótalanításához. "A jelenlegi membrán szeparációs sótalanítási módszerek költségesek és a membránok könnyen szennyezõdnek. Az általunk kifejlesztett membránmentes módszer még finomításra szorul és fel kell nagyítanunk, de egy nap nagy mennyiségû friss vizet biztosíthat egy egyszerû, akár hordozható rendszer alkalmazásával" - összegzett a kutatás vezetõje Richard Crooks.

A sótalanítás

A sótalanítás egy olyan eljárás, melynek során a tengervízbõl ivóvizet készítenek. A tengervíz sótalanítása, ihatóvá tétele drága mûvelet. Az ivóvíz szállítása sem egyszerû dolog nagy távolságra. Az ivóvízhiány a globális felmelegedés miatt egyre nagyobb problémát okoz Afrikában, Kínában, Indiában, Mexikóban, Ausztráliában.
Földön található vízkészletek csupán 2%-a iható, öntözhetõ édesvíz. Az egész világon megnõtt az ivóvíz felhasználásának mennyisége. A termõföldek öntözése következtében jelentõsen fogy ivóvizünk mennyisége. 1950 óta pedig megháromszorozódott az öntözésre használt víz mennyisége. Tengervizet sótalanító üzemek már léteznek USA-ban (Kaliforniában és Floridában), Spanyolországban, Kínában, Indiában és a Gázai övezetben. 2009-re üzembe áll az Egyesült Királyság (Beckton, Dél-London) elsõ sótalanító üzeme.

A WWF figyelmeztetett, hogy sótalanító üzemek építése nagyobb kárt okoz, mint amennyi hasznot. A szervezet szerint a technológia nagy mennyiségû üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti, ami súlyosan rongálja a vizek menti környezetet. Jamie Pittock, a WWF globális ivóvíz program igazgatója szerint egyelõre a szennyvizek újrahasznosítására kellene fektetnie az emberiségnek az erejét és nem a sótalanítás technikájának alkalmazására. Mint az ismeretes, 2007-ben a mezõgazdaság felelõs a globális vízfogyasztás mintegy 80 százalékáért.

Richard Bowen (az angol Királyi Akadémia munkatársa) szerint alaptalanok a sótalanító üzemekkel kapcsolatos aggodalmak, felépítésükre pedig egyre inkább szükség van. Ger Bergkamp, a World Conservation Union tagja az AP hírügynökség beszámolója szerint kevés ilyen üzem mûködik, ezért környezetszennyezõ hatásuk elenyészõ. Ugyanakkor a WWF szerint közel ezer ilyen sótalanító üzem mûködik már a világon. Kína bizonyos városaiban már kétféle vezetékbõl folyik a víz, ehhez sótalanított tengervizet is használnak. Kína komoly összegekkel támogatja a belföldi és európai cégek sótalanítást fejlesztõ munkáját, ami ma még nagyon ráfizetéses, viszont a jövõben a megváltozott klimatikus viszonyok miatt ez igen nagy üzletté és növekvõ gazdasági befolyás alapjává válhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!