2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Autóhitelesek figyelem! Itt az elsõ pénzvisszatérítésForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-03 09:55:12
2013. július 3. Lenne még mit tenni az autóhitelesek érdekében, de legalább már megszületett az elsõ, a lízingcéget pénz visszafizetésére kötelezõ felügyeleti határozat. Mi több visszásságról is tudunk.

A jegybank adatai szerint 132 milliárd forintnyi autóhitelnek 2 évnél hosszabb a hátralévõ futamideje. Elgondolkodtató adat, hogy hatvanmilliárdot meghaladó a bukott kocsikölcsönök állománya. Ezek az adósok pedig eddig nem sok figyelmet kaptak. Most azonban végre autóhiteles ügyben is pénzvisszafizetésre kötelezett egy lízingcéget a PSZÁF. A Lombardnak 380 millió forintot kell augusztus végéig visszaadni 14 ezer ügyfélnek, mert a casco díját is deviza alapon fizettette meg velük. További egymillió forintra számíthatnak a lombardosok a késve közzétett díjemelés többlete révén.

A felügyeleti vizsgálat feltárta: a társaság a 2010. augusztus 1-jei és a 2012. augusztus 1-jei kockázati („KHR bekerülési”) díjemelései elõtt csak 3 illetve 5 nappal korábban tette közzé hirdetményében a díjtételek változását, a hitelintézeti törvényben elõírt 60 nap helyett. Emellett súlyosan megsértette a jogszabályi elõírásokat azzal, hogy nem tájékoztatta levélben szerzõdött fogyasztóit a díjtétel módosításáról.

Ez az elsõ, az autóhiteleseket érintõ komolyabb elmarasztaló határozat pénzügyi vállalkozás ellen (a Lombardra a PSZÁF 30 millió forint bírságot is kiszabott). A Pénzügyi Békéltetõ Testület (PBT) elõtt indult egyik ügybõl viszont kiderült, hogy lízingcég más módon is „kínozhatta” ügyfeleit. Valaki kocsivételre kétmillió forintos hitelt vett fel svájci frankban. Azért, hogy havi terhei kiszámíthatóak legyenek, fix törlesztésû konstrukciót választott. Ennek lényege: kedvezõtlen árfolyamváltozás esetén meghosszabbítják a futamidõt. Tavaly azonban -derült égbõl villámcsapásként - még több mint egymillió forint azonnali megfizetésére szólították fel az adóst.  Sõt, azt is közölték, ezután havonta is változó lesz a törlesztés.

Sokan nem értik, honnan a milliós plusz teher


A hitelfelvevõ persze kifogásolta az eljárást, de panaszát a cégnél elutasították. A PBT határozatából egyébként rájöttünk, miért jelezték nekünk többen is, hogy nekik autóhitelnél van „gyûjtõszámlájuk”. Ismét hangsúlyozzuk tehát, hogy ez a gyûjtõhitel nem az, mint ami az árfolyamgátba belépetteknél van (az árfolyamgátról részleteket ittolvashat). Sem kedvezmény, sem állami támogatás nem jár hozzá. Csupán egy elnevezés (akad olyan cég, ahol „perselynek” hívják), ami a fix törlesztésen felüli összegek külön számlára helyezését takarja.

Úgy tûnik, sajnos nagyon sokan nem igazán értették meg, mi is ezt a többlet. A gondokat növeli, hogy ráadásul ez az összeg az idõk során brutális módon nõ.  Az említett hitelnél ugyanis a teljes hiteldíj (THM) eleve meghökkentõen magas, majdnem húsz százalékos volt. (Találkoztunk egyébként – szintén frankos kölcsönnél – közel 34 százalékos THM-mel is!) Ezzel fejelték meg a casco díját is.

Arra, hogy nem szabad belenyugodni a pénzügyi szolgáltatók packázásaiba, jó példa: a cég a PBT elõtt arról beszélt, a cascóval kapcsolatban a már folyó vizsgálat eredménye lesz mérvadó (most már tudjuk, hogy ez az adós számára kedvezõen zárult), az árfolyamgyûjtõben felhalmozott összeg kifizetésére pedig „csupán lehetõséget biztosított”.  Elállt tehát a pénz azonnali követelésétõl, amire – gyanítjuk – a felügyeleti eljárás nélkül aligha lett volna hajlandó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!