2024. április 24. Szerda, György.
 
Áll a bál és az elkerülõ ügye isForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-05 10:22:21
Derecske – Közmeghallgatást tartottak Derecskén június közepén az M35-ös autópálya Debrecen-Berettyóújfalu között építendõ szakasza útépítési engedélye kapcsán.

A minden részletében bonyolult, soktényezõs ügy egyik legvitatottabb pontja a Derecskét elkerülõ út nyomvonala: a várostól keletre haladva természetvédelmi területet (Natura 2000) érintene, nyugatra viszont értékes mezõgazdasági földekbõl foglalna el egy darabot, ami ellen a környékbeli gazdálkodók tiltakoznak. Utóbbiak perre mentek, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. (NIF) kérdéseinkre adott válaszaiból pedig az derül ki, hogyragaszkodnak a nyugati nyomvonalhoz. A közmeghallgatáson nemigen közeledtek a felekálláspontjai.

Van egy tervezett nyugati nyomvonal, de az erre vonatkozó környezetvédelmi engedélyt egy éve hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszék, jogszabályi elõírás megszegése miatt – tudtuk meg dr. Lõrincz Lászlótól, aki több gazdát képvisel a szerteágazó ügyben. A bíróság azért döntött az engedély megsemmisítése mellett, mert ha Natura 2000-es területet érintõ beruházást terveznek, ki kell kérni az Európai Bizottság (EB) véleményét is, ez pedig nem történt meg.

– A környezetvédelmi hatóság a Kúriához fordult. Ha a kérelmét elutasítják, az EB állásfoglalására kell majd várni, valószínûleg éveket. Amennyiben annak helyt adnak, úgy elképzelhetõ, hogy mi fordulunk panasszal ez EB-hez az állásfoglalás megkérésnek mellõzése miatt – mondta Lõrincz László.

Loppert Dániel, a NIF kommunikációs vezetõje kérdéseinkre adott válaszában hangsúlyozta, hogy „változatlan EU-s és belföldi környezet- és természetvédelmi jogszabályozás mellett az M35 autópálya csak a nyugati nyomvonalon valósítható meg”.

HBN

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!