2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A rák õsi ellenszereForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-07-10 09:30:44
Egy fantasztikus anyag mûködik a szervezetünkben. Amerikai kutatók mester hormonnak nevezték el. Segít a vérnyomás, a csontsûrûség, a hangulat, a viselkedés, izomerõ szabályozásában, serkenti a haj növekedését, az immunrendszer mûködését. Felelõs a programozott sejthalálért, úgynevezett apoptózisért, melynek feladata a sérült vagy rákos sejtek szaporodásának megállítása.

Mi lehet ez? Növekedési hormon? Tesztoszteron? Inzulin?

Egyik sem! Az orvostudomány sokáig nem ismerte fel a fontosságát. Vitaminnak nevezték, mert egy minimális adag belõle, megszünteti az angolkórt. Beugrott már mi lehet ez?

Ez a D vitamin!!!

Néhány évvel ezelõtt a kutatók úgy gondolták, hogy ez a csodálatos vitamin, csak a csontok egészségére van pozitív hatással.  Ma már tudjuk, hogy a D vitamin receptorok minden sejtünkben jelen vannak és felelõsek egészséges mûködésükért.

34321_d3-2.jpg

Szervezetünkben a D vitamin az UVB fény hatására keletkezik, akár 50.000NE naponta, de átlagosan 20.000NE. Ahogy barnul a bõrünk, a termelt D vitamin mennyisége jelentõsen csökken.

Összehasonlítva a testünk által termelt D vitamin mennyiséget és az élelmiszerekben találhatót, az élelmiszerek (máj, tojás, tej, stb.) minimális dózist tartalmaznak, mely éppen elég az angolkór elkerüléséhez.

Testünk elsõdleges D vitamin gyára a bõrünk és a napfény lenne, ha életmódunk nem gátolná ezt jelentõsen. A nyugati kultúrában elterjedt felfogás, hogy a napozás káros, rákkeltõ, ráncosítja, öregíti a bõrt. Bõrünk védelmében magas faktorú test és arckrémeket használunk, sminkeljük magunkat ezzel akadályozva a D vitamin elõállítását.  Életformánknak köszönhetõen, alig tartózkodunk szabad levegõn, sok idõt töltünk zárt térben, ahol az ablaküveg kiszûri a D vitamin elõállításához szükséges UVB fényt.

34321_d3-3.jpg

Bõrünk minél barnább annál több, akár 5ször 6szor hosszabb ideig kell a napon tartózkodnunk, azonos mennyiségû D vitamin elõállításához, mint a világosabb bõrûeknek.

Az elhízás és a kor elõrehaladtával tovább csökken a bõr D vitamin elõállítási képessége.

A mediterrán területeken végzett kutatások megdöbbentõ eredménnyel zárultak.

A kutatók azt várták, hogy ezeken a területeken a nagy mennyiségû napfény hatására az emberek D vitamin szintje a normál értéknél magasabb lesz, ám ez még a nyár végén sem következett be, az átlagosnak mondható értéket is csak ritkán érték el.

Akkor hogyan juthatunk megfelelõ mennyiségû D vitaminhoz? Mi a megoldás?

Az iparosodott országokban különösen fontos a megfelelõ D vitamin kiegészítés, leginkább a szervezet által jól hasznosítható D3 vitamin formájában.

A D3 vitamin, más néven kolekalciferol régebben megállapított maximális napi adagja 600NE egység csak ahhoz volt elegendõ, hogy megakadályozza az angolkór kialakulását.

Napjainkban a kutatók sokkal magasabb D3 vitamin bevitelt ajánlanak, felnõtteknek 5000NE egységet is naponta, lehetõleg elosztva, nem egyszerre.

D vitamin a szuperhormon

A D vitamin valójában egy mesterhormon, mely szabályozza és összehangolja teljes hormonrendszerünk mûködését, ezáltal hatással van teljes egészségünkre, keringésünkre, lelki állapotunkra, fizikai erõnlétünkre, immunválaszainkra.

34321_d3-1.jpg

Magas vérnyomás esetén, számos tanulmány kimutatta a szervezet alacsony D vitamin szintjét. A D vitamint pótolva jelentõs javulás állt be. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a magas D vitamin szint nagymértékben csökkenti a szívroham kockázatát.

Az alacsony D-vitamin szintet összefüggésbe hozták 18 különbözõ típusú rákbetegséggel, beleértve a mell-, végbél-, vastagbél-, prosztata-, tüdõ-, orális, nyelõcsõ-, gyomor-, hólyag-, petefészek-, vese-, méh-, méhnyak-, epehólyag-, gége-, hasnyálmirigy-, non-Hodgkin limfómával, és a Hodgkin limfómával.

Nagy stresszhatásnak kitett embereknél a D vitamin pótlás segíthet a stressz kezelésében, az adrenalin és noradrenalin szint mûködés szabályozásával. mely funkció megfelelõ mûködésénél az agynak D-vitaminra van szüksége. Mivel a stresszhatás emeli az adrenalin szintet, a tartósan magas adrenalin szint miatt a szervezet ’vészreakcióban’ mûködik, amíg nem kap elég nor-adrenalint ami a normális szint beállítását segíti. Köztudott, hogy a tartós stressz az egész szervezet mûködésének egyensúlyát felborítja, mely depresszión, különbözõ szívbetegségeken keresztül, szexuális problémákat és még sok más megbetegedést okozhat.

Amerikai orvosok autóimmun betegségek, mint rheumathoid arthritis, lupusz, 1-es tip. cukorbetegség kezelésében alkalmazzák jelentõs eredményekkel. Nagymértékben növeli az immunrendszer fertõzésekkel szembeni védekezõ képességét. A kutatások kimutatták, hogy azok, akik D vitamin kiegészítést kapnak kevésbé érzékenyek a tuberkulózisra.

Finnországban, csecsemõkön végzett kísérlet kimutatta, hogy 1 évig napi 2000NE D vitamin adagolásával 80%-al csökkent az I. típusú diabétesz kockázata, mely hatása további 30 évig érvényesült. Bár a D vitamin nem vakcina, mégis az eredmények azt mutatják, hogy legalább olyan hatásos.

Az északi területeken, ahol a napsütés nem elegendõ a megfelelõ D vitamin szint fenntartásához a menopauzás nõk körében végzett 3 kontroll csoportos kutatás kimutatta: Az elsõ csoport placebo-t kapott, a második 1000mg kalciumot, a harmadik 1000mg kalciumot és 1000NE D vitamint kapott. Az eredmény kimutatta, hogy a D vitamint kapó csoportban minden típusú rákbetegség kialakulása 60%-al csökkent.

A szakértõk szerint idõsebb korban a D vitamin pótlása kevesebb csonttörést és erõsebb izomzatot eredményez.Még a már csontritkulásos betegeknél is kimutatható, hogy D3 vitaminpótlással kevesebb a csonttörés, ennek oka a D vitamin által erõsebbé vált izomzat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!