2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Jön a befektetések új adója - Így most még megúszhatod!Forrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-10 09:48:30
Augusztus 1-jétõl 6%-os ehót kell fizetni a 16%-os kamatadó mellett a kamatozó megtakarításaink és befektetéseink többségére. Egyes termékek viszont mentesülnek az extra teher alól: a forint állampapírok és a legalább 80%-ba ezekbe fektetõ alapok mellett mindazon befektetések, amelyekre még idõben, augusztus 1-je elõtt megnyitott tartós befektetési számlán helyezzük el idén a pénzünket. A szabályozás adta lehetõséggel így a Portfolio Online Tõzsde befektetõi is élhetnek még.

Augusztus elsejétõl jön a 6%-os eho

Derült égbõl villámcsapásként ért mindenkit a hír hetekkel ezelõtt, amikor Varga Mihály bejelentette, hogy a kamatjövedelmekre új terhet rónak ki: a 16%-os kamatadó mellett meghatározott esetekben 6% egészségügyi hozzájárulást is meg kell fizetni, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy 22%-ra emelkedik az adóterhelés.

Az alábbi példában szereplõ, egy évre lekötött bankbetét esetében a tranzakciós illetékkel együtt már a kamat 30%-át vonja el az állam, és csak 70% marad a megtakarító zsebében.

Jön a befektetések új adója - Így most még megúszhatod!


A kéthónapos futamidejû betét esetében még rosszabb a kép: az államé a kamat összegének 67%-a. Egy hónapos futamidejû betétek esetében akár a kamat teljes egészét is elvihetik az adók, és kisebb összeget használhatunk fel, mint amennyit elhelyeztünk.

Jön a befektetések új adója - Így most még megúszhatod!


Az extra adó a betétek mellett a kötvényekre és az egyéb, kamatjövedelemnek számító hozammal rendelkezõ értékpapírokra, többek között a befektetési jegyekre is kiterjed augusztus 1-jétõl. Van azonban néhány kivétel.

Kivételek!

A kormány ugyanis úgy döntött, hogy bizonyos eszközöket mentesít az extra teher alól. Ilyenek:

1. A 2006. szeptember 1-je elõtt kötött ügyletek esetében nem kell 6%-os ehót fizetni. Ez azonban a lakosság befektetési idõtávját nézve csak kevesek számára adhat menekülési utat.

2. Az eho szempontjából nem kell figyelembe venni az EGT-állam által forintban kibocsátott kötvények kamatait és/vagy hozamait. Magyarán: a forint állampapírok kamataira nem kell a 6%-os ehót megfizetni. Ezzel hátrányba került a vállalati kötvényekbe vagy devizakötvényekbe fektetõk mellett a befektetési jegyet vásárlók egy része is.

3. Azok után a befektetési jegyek után sem kell megfizetni a 6%-os ehót, amelyek mögött legalább 80%-ban állam által kibocsátott, forintos kötvények állnak.

4. A tartós befektetési szerzõdés (TBSZ) formájában befektetõk (bármilyen befektetésrõl legyen szó) továbbra is élveznek mentességet: ha 3 évig ezen a számlán tartják pénzüket, akkor csak az eddig is meglévõ 10%-os kamatadót kell megfizetniük (az ehót nem), ha pedig 5 évig kitartanak a TBSZ mellett, akkor egyáltalán nem terheli adó õket.

5. Augusztus 1-je elõtt elindított TBSZ esetében egyáltalán nem kell megfizetni a 6%-os ehót, akár három éven belül, akár késõbb vesszük ki az összeget (a kamatadó 3 év elõtt továbbra is 16%, 3 és 5 év közötti felvétel esetében 10%). Mindez az eddigiekhez hasonlóan az év végéig tartó felhalmozási idõszakot követõ évekre vonatkozik az idén elhelyezett összegek után.

Az alábbi ábra a befektetési jegyek esetében megmutatja az egyes idõszakokban TBSZ-en és TBSZ-en kívül elhelyezett befektetések adóterhelését. A keretes sorban látható: az augusztus 1-je elõtt nyitott TBSZ elõnyt élvez a késõbb nyitott TBSZ-hez és a TBSZ-en kívüli lehetõségekhez képest is.

Jön a befektetések új adója - Így most még megúszhatod!



A fentiekhez szorosan kapcsolódik, hogy az új szabályok értelmében megszûnik a nyereség-veszteség szembeállításának lehetõsége 2013. augusztus 1-tõl. Mindez komoly érvágást jelent, hiszen korábban a nettó realizált nyereség után kellett az adót megfizetni, vagyis az egyes pozíciók nyereségébõl le lehetett vonni más pozíciók veszteségét (sõt ez a lehetõség két évig nyitott volt), és az így kialakuló nettó összeg után kellett adózni. Ez viszont augusztus elejétõl eltûnik, ami azt jelenti, hogy a kötvények (állampapír, vállalati kötvény) és befektetési jegyek eladásakor vagy visszaváltásakor, beváltásakor elért veszteséggel nem tudjuk az adófizetési kötelezettségünket csökkenteni.

Az új teher bejelentése, valamint a nyereség-veszteség szembeállítás kiesése maga után vonja,érdemes lehet az értékpapírokat augusztus 1-je elõtt átkötni, mivel így még kisebb adóteher mellett vehetõ fel a nyereség, illetve az esetleges veszteséges pozíciók révén az adókötelezettség még tovább csökkenthetõ. Ez a megoldás különösen azok számára lehet kifizetõdõ, akik nem TBSZ-en tárolták eddig a megtakarításukat.

A Portfolio.hu Online Tõzsde segít!

Aki tehát 2013. augusztus 1-ig nyit Tartós Befektetési Számlát az eho fizetési kötelezettség alól teljes egészében mentesül, még akkor is, ha 3 éven belül szünteti meg a számlát! A Tartós Befektetési Számla segítségével ráadásul akár teljes adómenteséget is elérhet! A Tartós Befektetési Számlára vásárolhat befektetési alapokat, állampapirokat, részvényeket. A Portfolio Online tõzsde rendszerében több mint 500 befektetési alap található. Sõt, Tartós Befektetési Számla (TBSZ) segítségével akár 0%-os adó mellett kamatoztathatja megtakarításait befektetési alapokban, részvényekben, állampapírokban ha egyébként teljesülnek az ehhez szükséges feltételek.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!